Baky Péter festőművész 35 éves alkotótevékenységének válogatása látható a Semmelweis Szalon legújabb kiállításán. A művész szürrealista, expresszív irányba mutató, esetenként egyéb ezekhez közeli hatásokkal, iróniával, groteszk elemekkel, de alapvetően figurális, némi konzervativizmussal átitatott művészetként írja le alkotásait. A kiállítást dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg, majd Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész, a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Tagozata hallgatójának előadása után Varga-Amár László festőművész beszélgetett Baky Péterrel.

RS54548_KA-20161020-IMG_1137-scrA művész a honlapunknak adott interjúban elmondta, egész életében imádott rajzolni, mert úgy érzi, ez mindig felemelte őt a talajról. Művészetét alapvetően figurálisnak tartja, amelyben expresszionista, szürreális és groteszk elemek is megjelennek, ám leszögezte, nem kötődik semmilyen csoportosuláshoz vagy művészeti filozófiához. Olvasmányélmények és a zene egyaránt ihletet ad munkáihoz, portrékat pedig a grafika iránti vonzódása miatt és tiszteletből rajzol.

„A festést és a rajzolást nem lehet abbahagyni, akkor is festek, ha alszom” – vallja Baky Péter, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Babits-díjas művész, Szekszárd díszpolgára. Mint mondta, nyugdíjas éveit is tevékenyen tölti, a folyamatos alkotás mellett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének dolgozik, és a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumának tagjaként is aktívan részt vesz a hazai művészeti életben.

Baky Péter kiállítása – előzetes bejelentkezés után – 2016. november 14-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu,  tel.: 06 20 663 2055)

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.