Három óra alatt több turnusban összesen százan tanulhatták meg a laikus újraélesztés alapjait a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika újraélesztés nemzetközi napja alkalmából rendezett programján. Mint azt dr. Györgyi Zoltán főszervező, a klinika rezidense elmondta: kétféle tanfolyamot tartottak, az egyiken külön a szülők tanulhatták meg a csecsemő- és a gyermekújraélesztést, míg a másikon játékos formában a szülők és a gyerekek közösen sajátíthatták el ezt az életmentő tudást.

A legfontosabb üzenet, hogy akár az óvodások és a kisiskolások is meg tudják tanulni az újraélesztést, és nem lehet elég korán kezdeni a szemléletformálást azzal kapcsolatban, hogy oda merjünk lépni valakihez segíteni, aki a földön fekszik – hangsúlyozta dr. Györgyi Zoltán.

A programot a klinika a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálattal közösen szervezte, az oktatáshoz szükséges eszközöket pedig az egyetem Szimulációs Központja biztosította. A rendezvényen az érdeklődők betekintést nyerhettek a gyermekmentők működésébe is.

Október 16. az újraélesztés nemzetközi napja, az ennek keretében az Európai és a Magyar Resuscitatios Társaságok által megrendezett „Restart a Heart Day” programmal a laikus újraélesztés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ehhez csatlakozott idén a gyermekklinika több európai helyszínnel együtt.

Dobozi Pálma
Fotó: Karancsi Rudolf

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.