A 2016/17-es tanévben is ötven elsőéves gyógytornász hallgató kezdi meg tanulmányait az Egészségtudományi Kar (ETK) kihelyezett képzésén a luganói egyetemen (L.U.de.S.  – University of Human Sciences and Technology of Lugano). A képzést 8 éve indította a kar, jelenleg több mint háromszázan végzik tanulmányaikat a gyógytornász BSc szak évfolyamain a svájci intézményben.

Az új tanévet az egyetem elnökasszonya, dr. Manuela Di Martino és rektora, dr. Antonello Martinez, valamint az Egészségtudományi Kar és a Társadalomtudományi Kar dékánjai, dr. Vincenzo Piras és dr. Fabio Gabrielli nyitották meg.

IMG_9289_1 luganoA Semmelweis Egyetem részéről dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja tartott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta a magyar anyaintézmény nagy múltját, hiszen a Semmelweis Egyetem a 247. tanévét kezdte meg idén, a magyarországi felsőfokú gyógytornászképzés pedig az ETK jogelőd intézményében indult el 1975-ben.

A dékán felidézte, hogy tavaly az ETK 40. jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen több luganói hallgató is részt vett, ami erősítette a Semmelweis Egyetemhez való tartozás érzését, ezért a jövőben is szeretnénk a hallgató- és oktatócseréket folytatni.

Az Abdallah Raweh rektorhelyettes által vezetett eskütétel után a L.U.de.S. egyetemtől vehetett át díjat Paolo De Vizzi, a leghosszabb nyílt tengeri merülés új világcsúcstartója.  

A díjátadást követően a Milánói Egyetem professzora, Morris L. Ghezzi tartott tudományos előadást “Mens sana in corpore sano”címmel, majd a svájci, olasz és magyar himnusszal zárult az ünnepélyes tanévnyitó.

IMG_9609_luganoA Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara 2009-ben indított angol nyelvű, székhelyen kívüli gyógytornász BSc képzést Lugánóban. Mivel az érdeklődés folyamatosan nőtt a képzés iránt Olaszország északi régiójában is, ezért 2013-ban olasz nyelven is elindították.

Egészségtudományi Kar

Képek: LUdeS

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.