Dréher János Munkácsy-díjas festőművész antik világot idéző ál-falaiból nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes azt mondta, csodálatos dolognak tartja, hogy egy tudományos intézmény egy olyan kitűnő kezdeményezésnek tud otthont adni, ahol rendszeresen kiváló magyar művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Dréher János honlapunknak úgy fogalmazott, többször is járt már a Szalon kiállításain, érdekes kiállítótérnek gondolja az egyetem két tágas termét, amelyek elegáns közegében az absztrakt, modern műalkotások is jól mutatnak.

Dréher János számára az antik világ, a görög és római kultúrát őrző falak adtak ihletet saját technikája kidolgozásához. Mint mondta, ezek a falmaradványok a rajtuk lévő firkákkal és nyomokkal a régmúltat hordozzák és a restaurálások után is idővel az eredeti arcukat tudják mutatni. Ebből kiindulva fejlesztette ki az alkotó saját, egyedi technikáját, ami elmondása szerint a kőműves munkához hasonlít: csiszol, fúr, rajzol, eltakar és visszakapar, mindezt pedig minőségi, időtálló anyagokon teszi. Az ál-falak egyik legegyedibb tulajdonságának Dréher János azt tartja, hogy ezeket az alkotásokat a festmények és egyéb képzőművészeti alkotások többségével ellentétben meg lehet érinteni és nem kell attól tartani, hogy a színei idővel kifakulnak.

A Munkácsy-díjas festőművész azt vallja, számára az anyag és a faktúra a legfontosabb az alkotás során, éppen ezért képei a készítés ideje alatt folyamatosan alakulnak: vannak olyan művei, amelyek pár nap alatt elkészülnek, másokon hónapokig dolgozik, de olyan is akad, amelyik évek alatt sem éri el azt a stádiumot, amit látni szeretne – mondta Dréher János.

A művész nem szeretne óriási ál-falat alkotni, inkább egy igazi fal valamely részletét helyezné be egy kiállítótérbe, műalkotássá emelve ezzel az egyszerűnek vélt alapanyagot. A Semmelweis Szalonban nyílt kiállításon Dréher János beszélgetőpartnere Konok Tamás, Kossuth-díjas festőművész volt. A tárlat – előzetes bejelentkezés után – 2016. október 14-ig tekinthető meg. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu,  tel.: 06 20 663 2055)

Keresztes Eszter
Fotó: Szabó Balázs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.