Két újszülött melegítő- és újraélesztő asztalt, ún. nyitott inkubátort adományozott a Reménytadó Alapítvány a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumának. Az eszközöket az alapítvány munkatársai a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a főpolgármesteri keretből szerezték be a klinika számára. Hamarosan újabb jótékonysági akció indul a klinikán kezelt koraszülöttek érdekében: a Spar Budapest Maraton Fesztivál keretében az intézmény alapítványát lehet majd támogatni. 

KA-20160920-IMG_9261

Az eszköz átadásakor Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, bár az egyetemi klinikák nem tartoznak a Fővárosi Önkormányzat fenntartása alá, mégis mindenki közös érdeke, hogy minél több egészséges gyermek szülessen, és ha valaki betegen jön a világra, akkor neki is meg kell adni minden esélyt a teljes életre.

KA-20160920-IMG_9233Dr. Kocsis István osztályvezető kiemelte, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az ország egyik legnagyobb születésszámú intézménye, évente mintegy 3500 újszülött jön itt a világra, akiknek 8-9 százaléka koraszülött, 2-3 százalékuk pedig intenzív ellátást igényel. Ezért is fontos, hogy a Korányi projekt keretében megújult, több mint százéves múltra visszatekintő klinikán a legmagasabb ellátási szintű, 23 ágyas PIC osztály működik, amely az ország egész területéről fogad veszélyeztetett állapotú kismamákat és intenzív ellátást igénylő újszülötteket, koraszülötteket. Az ő jó minőségű, megbízható ellátásukhoz elengedhetetlen az orvosi és ápolói felkészültség mellett a korszerű eszközháttér is – mondta dr. Kocsis István. Hozzátette, a koraszülöttek ellátásában két fontos tendencia látszik: az egyik a non-invazív kezelések előnyben részesítése, a másik pedig, hogy a szülőket is egyre inkább bevonják az ellátásba. Ez azt jelenti, hogy mind az anyák, mind az apák naponta több órát – az erre kialakított szobákban akár 24 órát – tartózkodhatnak újszülöttjeik mellett, akiket adott esetben maguk pelenkázhatnak, kezükbe vehetnek, így készülve fel arra, amikor hazamehetnek az apró csecsemővel – ismertette dr. Kocsis István.

KA-20160920-IMG_9257Bencéné Szatmári Ilona, a Reménytadó Alapítvány elnöke elmondta, a 12 éves szervezet célja az elesett gyermekek támogatása csecsemőkoruktól kezdve egészen addig, amíg nem érik el a nagykorúságot. Ennek érdekében folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket és kapcsolatban állnak több kórházzal is, akik mindig jelzik legsürgetőbb eszközigényeiket.

A két most átadott nyitott inkubátor kapcsán dr. Steiner Arnold, a Medicor Elektronika Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a korszerű eszközök több funkciót is képesek ellátni azoknál a csecsemőknél, akiket egészségügyi állapotuk miatt nem lehet zárt inkubátorban kezelni. A melegítő- és újraélesztő asztalok hőt sugároznak, oxigénterápiát tudnak biztosítani és kékfényű lámpával is rendelkeznek, amelyet a besárgulás ellen használnak – ismertette.

A koraszülöttek és családjaik támogatása érdekében hamarosan újabb jótékonysági akcióban vehet részt bárki. 2016. október 8-9-én a Spar Budapest Maraton Fesztivál keretein belül lehetőség nyílik a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika N.A.P. Alapítványát támogatni, a befolyt összegből szintén egy nyitott inkubátor beszerzését tervezik. Dr. Kocsis István beszámolt róla, a futóversenyen a klinika több dolgozója is elindul.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.