Egyszeri és különleges munka volt egy inspiratív, rendkívül felkészült és profi közegben – emlékszik vissza dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes a riói olimpiára. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a 37 fős magyar olimpiai úszóválogatott orvosaként széles spektrumú gyógyító-megelőző feladatokat látott el, tapasztalatait a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon is kamatoztatja majd a több száz fős egészségügyi stáb vezetőjeként.

IMG_6573A riói olimpai faluban a napok nagy része munkával telt, a reggeli edzéseket, majd előfutamokat és az esti versenyeket egyaránt doppingtesztek előzték meg, aminek felügyeletében a csapatorvosok is részt vettek – mondta dr. Merkely Béla honlapunknak hozzátéve, a doppingvizsgálatok legnagyobb részét a magyar sportolók közül az úszókon végezték el. Leszögezte ugyanakkor, hogy még soha, egyetlen magyar úszó sem produkált pozitív doppingtesztet. Dr. Merkely Béla a csaknem 40 fős úszóválogatott orvosaként részt vett az orvosi team és az edzői megbeszéléseken, valamint különféle preventív és gyógyító feladatokat látott el. A professzor kiemelte, az olimpiai faluban az egész 160 fős magyar csapat egyként mozgott, együtt sírtak és örültek. Mint mondta, nemcsak az úszókkal, de más magyar olimpikonokkal is lehetősége volt szót váltani. Kiemelte, nagyszerű élmény volt olyan világklasszis sportolókkal találkozni, mint Michael Phelps, Chad Le Clos vagy Katie Ledecky.

IMG_6563Magyarország a 2016-os olimpián összesen 15 éremmel lett gazdagabb, amiből hetet az úszók szereztek meg. Dr. Merkely Béla szerint a sportolók sikerei több tényezőre vezethetőek vissza, az egyéni tehetségen és felkészültségen kívül fontos a biztos egészségügyi háttér. Az orvosi team egyik fontos feladata, hogy a sportolók eredményességét javítsa – mondta a klinikaigazgató kiemelve, a szív teljesítőképességének központi szerepe van az olyan teljesítménysportoknál, mint az úszás. Terhelés élettani vizsgálatokkal és képalkotással is mérhető az edzett szív teljesítménye. Ezt kiegészítve pályaméréssel, vagyis egyes szituációk elemzésének alkalmazásával együttesen az edzőnek lehetősége van, hogy a szükséges adatok birtokában az adott sportolónak leginkább megfelelő, specifikus edzéstervet dolgozza ki – fejtette ki dr. Merkely Béla.

A riói olimpián és a 2015-ös kazanyi úszó-világbajnokságon szerzett tapasztalatok egyaránt jó alapot jelentenek a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz – mondta dr. Merkely Béla, aki az eddigi legnagyobb hazai rendezésű versenyen egy csaknem 600 fős egészségügyi csapat vezetője lesz, ami szakorvosokból, szakápolókból és önkéntesekből áll majd. Ez a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, ahol ráadásul Masters VB is lesz, vagyis akár százéves sportolók is indulhatnak, ami még fokozottabb figyelmet igényel az orvosok részéről, hiszen a korral együtt a különböző súlyos betegségek – pl. stroke vagy hirtelen szívhalál – is hatványozottan jelenhetnek meg – mondta a professzor.

IMG_5905A sportolókat a lakóhelyükön, azaz a szállodákban kell majd ellátnia a csapatnak, emellett valamennyi versenyhelyszínen – köztük pl. a Dagályban, a Margitszigeten, a Parlamenttel szemben, a Városligetben és Balatonfüreden – és az edzéshelyszíneken is jelen lesznek az egészségügyi csapat tagjai. Biztosítani kell a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, amiben a Semmelweis Egyetem számos intézménye vesz részt. Dr. Merkely Béla kitért arra is, hogy a sportolók mellett a több százezres nézőtömeg ellátására szintén fel kell készülni. Mint mondta, egy ilyen nagyszabású rendezvényen az egyszerű bélrendszeri és felsőléguti panaszoktól kezdve az ájuláson át a szívpanaszokig mindenre fel kell készülnie az egészségügyi csapatnak és a kapcsolódó infrastrukturális háttérnek is.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika több éve foglalkozik sportkardiológiával. A 2008-as pekingi olimpián Kolonics György halála hívta fel a figyelmet a sportolók kardiovaszkuláris terhelhetőségének fontosságára, ez után minden kiutazó sportolót megvizsgáltak, mára pedig általánossá vált a versenysportolók széles körű képalkotókkal kiegészített kardiális szűrése – számolt be dr. Merkely Béla. Ennek része a szívultrahang-vizsgálat, valamint egyes rizikófaktorok megléte esetén a szív CT és MR vizsgálatok elvégzése. Ezek a szakmai előrelépések a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika magas számú sportkardiológiai publikációiban is megmutatkoznak.

Keresztes Eszter
Fotók: dr. Merkely Béla

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.