Hosszú éveken keresztül türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegségben, július 20-án Budapesten elhunyt Kéri György, világhírű magyar biokémikus, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora, a Vichem Chemie kutató cég tudományos igazgatója. Hatvanhat éves volt.

RS51852_IMG_6024Kéri professzor a jelátviteli terápia és a hozzá kapcsolódó gyógyszerkutatás egyik legelismertebb tudósa volt Európában. Munkássága nyomán több gyógyszerjelölt molekula jutott el a klinikai kipróbálás fázisába. A sunitinib nevű gyógyszer hatóanyag kifejlesztésében játszott úttörő szerepe miatt Kéri professzor tudománytörténeti jelentőségre is szert tett. Több európai biotechnológiai tudományos szervezet is a vezetőségébe választotta; főszerkesztője, ill. szerkesztője volt a Current Signal Transduction Therapy és a Current Opinion in Molecular Therapeutics című folyóiratoknak. Nemzetközi gyógyszervállalatok és kutatóintézetek felkért tanácsadója is volt. Mindezek ellenére megmaradt annak a szerény, jóságos, mélyen intellektuális tudósnak, akinek mindig is ismerték. Műveltsége, okossága és etikai tisztasága miatt kortársai példaképüknek tekintették. Kéri György Böjte Csaba ferences szerzetes szegény gyermekeinek állandó támogatója volt.

Dr. Őrfi László 

Dr. Mandl József a Farkasréti Temetőben elhangzott búcsúztatójának szerkesztett változata az alábbi linken olvasható.

Dr. Kéri György az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet kutatóprofesszora, valamint az intézetben működő MTA Patobiokémia Kutatócsoport vezetője volt. Korábbi cikkünk dr. Kéri Györgyről az alábbi linkre kattintva olvasható. 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.