A Shanghai University of Traditional Chinese Medicine delegációja Magyarország sanghaji főkonzulátusának szervezésében látogatott a Semmelweis Egyetemre július 1-jén, a Semmelweis Napon. A két egyetem május végén írt alá általános együttműködési szándéknyilatkozatot a kínai intézmény fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében.

RS50740_KA-20160701-IMG_4473-scrA kínai delegációt dr. Zhu Huirong a Sanghaji Egyetem elnökhelyettese vezette.  A vendégeket az egyetem részéről dr. Szél Ágoston rektor, dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, dr. Vingender István az Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese és dr. Pop Marcel a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője fogadták.

Dr. Szél Ágoston rektor kiemelte, a kínai kapcsolatok ápolása nagyon fontos az egyetem számára, és szeretnék tartalommal megtölteni az együttműködést a Sanghaji Egyetemmel.RS50736_KA-20160701-IMG_4493-scr

A júniusban Suzhouban megrendezett Kína – közép-kelet-európai országok egészségügyi miniszteri találkozóján bejelentették Kína és a közép-kelet-európai kórházak közötti együttműködési szövetség megalapítását – emlékeztetett dr. Zhu Huirong a Sanghaji Egyetem elnökhelyettese. Az európai együttműködés társelnökének dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettest választották meg, aki kiemelte, két ponton lehet tovább mélyíteni a közös munkát: a kínai egészségügyi ellátó rendszer infrastrukturális fejlesztése, valamint a hagyományos kínai orvoslás és az evidencián alapuló medicina közötti komplementaritás területén.

Az EMMI nemrég létrehozta a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató és Kutatóközpont Nonprofit Kft.-t, amely hármas szerepet fog betölteni az oktatás, kutatás és a betegellátás területén – idézte fel dr. Szentpétery Olivér, a HKGYK Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a megvalósításhoz anyagi forrásokat is biztosít a kormány, amelynek során szorosan együttműködnek a Semmelweis Egyetemmel, azon belül is az Egészségtudományi Karral.

RS50734_KA-20160701-IMG_4502-scrDr. Vingender István a kar dékánhelyettese jelezte az ETK elkötelezettségét a kínai kapcsolatok továbbfejlesztése iránt. Mint mondta, az első magyar hallgatók az öt éve indult hagyományos kínai orvoslás szakon nemrég kapták meg diplomájukat.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a kínai fél a kutatás terén a gyógyszerészetben látja a további együttműködési lehetőséget, illetve a diák- és orvoscsere programokban is szívesen részt vennének.

Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.