Általános együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem és a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine a kínai egyetem fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében. A jubileumi rendezvényen 18 ország, 23 felsőoktatási intézményének képviselői voltak jelen, az egyetemet dr. Szél Ágoston rektor és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató képviselte.

DSC_0578_1A megállapodás aláírását követően dr. Szél Ágoston bemutatta az egyetem nemzetközi kapcsolatait, kitérve a Kínával való együttműködések eddigi tapasztalataira és a jövőbeli tervekre is. Utalt arra is, hogy a magyar-kínai kapcsolatok erősítése a betegellátás és a képzés terén összhangban van a két ország kormányainak szándékával.

Xu Jianguang, a shanghaji egyetem elnöke úgy fogalmazott, az aláírt együttműködési megállapodás jó lehetőséget ad arra, hogy nagyobb szabású projektet is elindítson a két intézmény, elsősorban a hagyományos és a nyugati medicina integrálása érdekében.

A kínai egyetem egyik kórházával (Putuo District) egyébként már korábban megállapodást között a Semmelweis Egyetem, amely lehetőséget adott arra, hogy kínai szakemberek egy csoportja részt vegyen az Egészségtudományi Kar egy rövid, intenzív továbbképzésen 2015 végén.

A delegáció látogatásának szervezésében és előkészítésében a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb és legrégibb ipari partnere, a Richter Gedeon is közreműködött. A program részeként az egyetemi delegáció háromoldalú megbeszélést folytatott a magyar sanghaji főkonzulátus és a Richter Gedeon (RG) kínai kirendeltségének vezetésével. A főkonzulátus részéről Horváth Levente főkonzul és Szentmártoni Lívia kulturális attasé asszony volt jelen, míg a Richert Gizur András főigazgató és Frank Sun orvosigazgató képviselték.

A megbeszélésen elhangzott, hogy 2016. június 18-21 között Shanghajban rendezik meg a Közép-Kelet-Európa-Kína Egészségügyi Miniszteri Fórumot, melyen az egyetemet dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja képviselik.  

DP
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.