Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára volt a szervezőbizottság elnöke az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) idei, rotterdami konferenciáján

A rendezvényen a Semmelweis Egyetemről előadást tartott dr. Ligeti Erzsébet egyetemi tanár és dr. Bartos Balázs is, mindketten az Élettani Intézet munkatársai.

Az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) 2011-ben alakult meg az extracelluláris vezikulák legkülönbözőbb aspektusaival foglalkozó kutatóközösségeket összefogó egyetlen globális szervezetként.

A világszervezet első konferenciáját 2012-ben Göteborgban tartotta, majd a soron következő konferenciákra 2013-ben Bostonban, 2014-ben Rotterdamban, 2015-ben Washington DC-ben került sor. Az idei évi, májusban megtartott rendezvény helyszíne ismét Rotterdam volt. A résztvevők száma évről évre nő, 2016-ra elérte a 860 főt.

isev20163Az extracelluláris vezikulákkal foglalkozó tudományterület az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, és alapvetően módosította a kutatók sejtek közti kommunikációról, tumor- és őssejtbiológiáról, gyulladásról, vírusokról, keringő DNS-ről és RNS-ről alkotott képét.

A kongresszus összesen 25 szimpózium, 23 poszter és három szóbeli poszterismertető szekcióval, 5 „Meet the Experts” és három „Experts Meet” szekcióval, valamint a nemzeti extracelluláris vezikulatársaságokat, a nemzetközi kutatóhálózatokat és a három nagy nemzetközi társaság közös munkacsoportját (ISEV-ISAC-ISTH) bemutató szekcióval, továbbá 6 plenáris előadással várta a résztvevőket.

Kép1Dr. Buzás Edit honlapunknak elmondta: a központi téma idén az extracelluláris vezikulák és a vírusok, extracelluláris vezikulák és a tumorok, valamint az extracellulárisvezikula-biogenezissel kapcsolatos kérdések voltak. Emellett nagy hangsúlyt kaptak az extracelluláris vezikulák molekuláris összetételével összefüggő vizsgálatok, az élettani funkciók vizsgálata, a vezikulák izolálásával és detektálásával kapcsolatos módszertani kérdések, a fertőzések biológiája, valamint a kardiovaszkuláris és autoimmun megbetegedések biológiájának biomarker és terápiás aspektusai.

Az extracelluláris vezikulák kutatásában az évi világkongresszusnak igen nagy a jelentősége, a zömében a még nem közölt, legfrissebb eredményekkel itt ismerkedhetnek meg a tudományos közösség tagjai. Emellett a konferencia kiváló tanulási lehetőséget kínál a területtel most ismerkedők számára – fogalmazott. 

Dr. Buzás Edit kiemelte: a konferencia egyik érdekes tanulsága volt, hogy ma már nagyszámú nemzeti extracelluláris vezikula társaság működik, ezek országos szinten segítik a szakterületen dolgozó kutatók munkáját. Segítenek abban, hogy a kormányok felismerjék az új szakterület jelentőségét, és célzott pályázatok kerüljenek kiírásra a témával kapcsolatos kutató és transzlációs fejlesztő munka támogatására. Szintén figyelemre méltó, hogy egyre több nagy nemzetközi cég vesz részt az extracelluláris vezikulákkal kapcsolatos termékek fejlesztésében és forgalmazásában – tette hozzá.

Pogrányi Péter
Fotó: Jan Kwarnmark

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.