RS48492_KA-20160512-IMG_1189-scr17 borvidék több mint 100 bora versenyzett négy kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora 2016 címért. Idén a korábbi éveknél több pincészet nevezett, és összesen 17 borvidékről érkeztek borok a versenyre. A győztes borok a Balaton-felvidéki, a Mátrai és a Tokaji borvidékről származnak. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között adták át a Semmelweis Szalonban.

Dr. Fejérdy Pál, a zsűri elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a versenyre 44 pincészet nevezett és a borverseny zsűrije kiváló minőségű borokat kóstolhatott. Mint mondta, a köznyelvben rengeteg borral kapcsolatos szólás-mondás létezik, melyek közül néhányat fel is elevenített.

A rendezvény borok közül a középkategóriájú fehérboroknál harmadik lett a Buzássy Királyleányka 2013. Második helyen végzett a Canter Borház 2015-ös évjáratú Csipkés Irsai Olivér bora. A Semmelweis Egyetem Bora nagyaranyéremmel ebben a kategóriában a Basilicus Szőlőbirtok Egyszervolt 2012 bora lett.

RS48487_KA-20160512-IMG_1203-scrA verseny házigazdája dr. Veres Gábor Kanczler Andrással, a szőlőbirtok borásszal beszélgetett, aki elmondta: a bor sok első osztályú dűlő és hordó házasításából készül, és azért kapta az „egyszervolt” nevet, mert azt gondolták, ebben a formában ilyen bor csak egyszer készül. Véleménye szerint a bort élményként kell kóstolni, hogy emlékezzünk arra az élményre, amiért a hegyen a szőlő megtermett és bor készült belőle. Az Egyszervolt 2012-t nyári teraszborként jellemezte. A 200 éves pince Tarcalon van – tette hozzá.

A reprezentációs borok fehérbor kategóriájában harmadik helyen végzett a Buzássy Pince 2015-ös Buzássy Gewürztraminer elnevezésű bora. Második helyezett lett a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 2015-ös évjáratú Mátrai fríz olaszrizling barrique bora. A kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora elismerést nagyarany minősítéssel ugyancsak a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok nyerte el a 2008-as Mátrai fríz hárslevelűjével.RS48480_KA-20160512-IMG_1234-scr

Dunai György Sándorné, a borászat ügyvezető igazgatója elmondta: a bor óriási belső potenciállal rendelkezik és azért különleges, mert az illat után a hárslevelűre jellemző jegyeket az ízében is érezni.  Beszélt arról is, hogy a pincészet nemrég váltott nevet, a régi családnevet vették fel a Borpalota helyett.

A középkategóriájú vörösborok versenyében harmadik helyen végzett a Nyolcas és Fia Borház Bikavér 2013. Második lett a Lajvér Borház 2012-es Cabernet Sauvignonja. A Semmelweis Egyetem Bora címet pedig a Canter Borház Magnus Merlot 2012 nyerte el.

Németh Richárd a borverseny szakértője úgy vélekedett: nagy meglepetés, hogy egy balatoni pince merlot-val tudott nyerni ebben a kategóriában.  Hozzátette: a nyertes merlot-nak behízelgő az aromatikája, és bársonyos tanninnal, kellemes savérzettel rendelkezik.

RS48495_KA-20160512-IMG_1171-scr

A presztízs vörösbor kategóriában a Katona Borház Cabernet Sauvignon–Franc 2012 lett a harmadik. Második helyen végzett a Takler Borbirtok 2011-es évjáratú Szekszárdi Regnum Cuvéeje. A Semmelweis Egyetem Borának ebben a kategóriában a Canter Borház Cabernet Sauvignon Hordószelekció 2011 borát választották.

RS48459_KA-20160512-IMG_1303-scrNémeth Richárd a verseny borszakértője összegzésül elmondta: 110 bor versenyzett egymással 17 borvidékről, gyakran csak hajszálnyi különbségek döntöttek egy-egy helyezésről. Ehhez kapcsolódva dr. Veres Gábor elmondta, a nyertes borok az egyetem reprezentatív ajándéktárgyaiként terjesztik a magyar borok jóhírét külföldön és belföldön egyaránt.

A Semmelweis Egyetem idén hetedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét. Az évszázados hagyományokkal és hírnévvel rendelkező tudományos intézmény feladatának érzi a magyar borkultúra, és ezen belül a fiatal magyar borászok támogatását. A borversennyel a 45 évnél fiatalabb tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

RS48469_KA-20160512-IMG_1271-scrA Semmelweis Egyetem Borát, ahogyan a korábbi években, most is egy szakmai borverseny keretében választotta ki az egyetem munkatársaiból, minősített borbírákból, valamint szakújságírókból álló zsűri. A bírálat a nemzetközileg ismert és elfogadott pontrendszer alapján zajlott.

A nyertes borok a Semmelweis Egyetem Bora címet viselhetik egy éven keresztül.

Az ünnepélyes díjátadón a Medikus Zenekar játszott.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.