Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Lapis Károlyt a I. Sz. Patológiai és Rákkutató Intézetben. Az ünnepségen dr. Szél Ágoston rektor, valamint dr. Lapis Károly munkatársai és tanítványai mondtak köszöntőt, felidézve személyes emlékeket,  tudományos és oktatói tevékenységének legemlékezetesebb pillanatait.

RS48058_KA-20160428-IMG_1931-scrDr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében arról beszélt, a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírneve azoknak a nagy személyiségeknek köszönhető, akik az évek során ezért az egyetemért rengeteget tettek. Mint mondta, dr. Lapis Károly ilyen karizmatikus személyiség. „Mi, akik tanítványai vagyunk, ennek a nagyságnak, ennek az ünneplésre méltó habitusnak vagyunk haszonélvezői” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem hírnevében dr. Lapis Károly tudományos munkássága is jelentős szerepet tölt be, aki irigylésre méltó, tiszteletet parancsoló módon mind a mai napig aktívan dolgozik ezért.

Dr. Kosztolányi György, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke a Magyar Tudományos Akadémia nevében köszöntötte dr. Lapis Károlyt. Személyes emlékeit felidézve arról szólt, dr. Lapis Károly egyik leglényegesebb vonása a nyitottság: mindig hozzászól a témákhoz az akadémiai üléseken, és részt vesz a legkülönbözőbb tudományos rendezvényeken. Kiemelte, hogy az ünnepelt eddig 46 évet töltött el akadémikusként, ami egyedülálló.

RS48044_KA-20160428-IMG_1995-scrDr. Schaff Zsuzsa, a II. Sz. Patológiai Intézet professor emeritája fotókkal illusztrált előadásában felelevenítette az intézet elmúlt évtizedeit. „Fantasztikus nemzetközi élet zajlott” – fogalmazott. Kiemelte, hogy dr. Lapis Károly mindent megtett azért, hogy tanítványai külföldi tanulmányutakhoz, ösztöndíjakhoz jussanak, az intézetbe is sok nemzetközi hírű tudós, Nobel-díjas kutató látogatott el.

RS48034_KA-20160428-IMG_2050-scrDr. Kopper László, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa azt emelte ki, hogy dr. Lapis Károly jó menedzserként irányította az intézetet és mindig jó csapatot állított össze a munkatársaiból. Felidézte az intézet fejlődésének állomásait, melyek során egyre fejlettebb technikai eszközökkel végezhették munkájukat. A professor emeritus is megerősítette, hogy dr. Lapis Károly mindig biztatta tanítványait nemzetközi szereplésre, kongresszusokon való részvételre és külföldi publikációkra ösztönözve őket.

RS48029_KA-20160428-IMG_2072-scrDr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója előadásában a magyar patológia történetét tekintette át. Dr. Lapis Károly tudomány iránti elkötelezettségét méltatva azt mondta, a professzor mindig a legújabb tudományos eredményeket hozta elő és a fiatal tanítványokat arra ösztönözte, hogy ezekkel foglalkozzanak tovább. Kiemelte, hogy az általa vezetett intézet nem egyszerű kórbonctani intézet volt, hanem egy igazi multidiszciplináris műhely.

RS48023_KA-20160428-IMG_2106-scrDr. Szende Béla, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa – aki 48 évig dolgozott együtt dr. Lapis Károllyal – felidézte, hogy professzor volt az osztrák-magyar onkológusok találkozóinak szervezője. Többek között ennek is köszönhető a többi nemzetközi kapcsolat mellett, hogy tanítványai megtanultak angol nyelvű előadást tartani, szélesebb látókört szereztek a tudományos életben – mondta.

RS48017_KA-20160428-IMG_2129-scrDr. Jeney András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa úgy fogalmazott, dr. Lapis Károly nemcsak az emberi testtel foglalkozott, ő modellezni akarta a betegségeket. Ezért nemcsak egerekkel, de tyúkokkal és halakkal is végzett kísérleteket. Jelentős szerepe volt abban is, hogy 1986-ban Budapesten rendezték a Nemzetközi Rákkongresszust. A professzor szerteágazó tudományos kapcsolatainak lenyomata a vendégkönyve, amibe a világ különböző részeiről idelátogató kutatók írtak bejegyzéseket.

RS48015_KA-20160428-IMG_2142-scrDr. Kovalszky Ilona, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi tanára úgy fogalmazott, dr. Lapis Károly legendásan szigorú főnök volt, aki mindenre odafigyelt. Kiemelte rendkívüli tájékozottságát és a tudomány iránti elkötelezettségét. Mint mondta, ugyanabban az évben, 1968-ban került tudományos diákkörös hallgatóként az intézetbe, mint amikor dr. Lapis Károly az intézet vezetője lett. A legendás szigor az eltelt évtizedek alatt feloldódott, „megértő, kedves és vidám ember lett”.

Végül az intézet nevében dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója köszöntötte dr. Lapis Károlyt, és egy az intézetet ábrázoló festményt adott át neki.

Az ünnepelt megköszönte a visszaemlékezéseket. Mint mondta, büszke arra, hogy tanítványai  teljesítménye messze meghaladta az övét, és hogy nemcsak a patológia szakterületén tevékenykednek. Hozzátette: nagyon boldog, hogy volt olyan periódus, amikor az egyetem öt tanszékének vezetője is az intézet korábbi munkatársa volt.
RS48002_KA-20160428-IMG_2184-scrTöbb személyes történetet is felidézett, köztük azt az esetet, amikor Kínából a zsebében hozott haza egy olyan egeret, amibe emberi májrákot transzplantáltak, és a moszkvai átszállás elhúzódása miatt igyekeznie kellett, hogy az állat túlélje az utazást.
Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a magyar népegészségügy helyzetét, ezen belül is a prevenció szerepét emelte ki a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Hangsúlyozta: véleménye szerint az egyetem hagyományainak megfelelően a hallgatókat nemcsak oktatni, de nevelni is kell, hangsúlyozva a prevenciós szemlélet szerepét. Mint mondta, ennek a nevelésnek az erősítésével lehetne a magyar halálozási adatokon javítani. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.