A Nagyvárad téri Elméleti Tömb történetéről szóló könyvet mutattak be, amelyet dr. Anderlik Piroska, Kövesdi Valéria és Rajna Imre szerkesztett. Az esemény egyúttal születésnapi ünnepség is volt: az épület alapkövét 45 évvel ezelőtt rakták le. A könyvbemutatón a személyes emlékek felidézése mellett a szó esett a NET történetéről és az egyetem életében betöltött szerepéről is.

RS48087_ka-20160429-IMG_2353-scrDr. Szél Ágoston rektor ünnepi köszöntőjében felidézte az épülethez kötődő élményeit: a docensi kinevezés átvételére, a szemináriumi termekben zajló felvételi vizsgákra, az első Semmelweis Szimpózium megrendezésére vagy a Huzella Tivadar Emlékérem átvételére a mai napig szeretettel emlékszik vissza. De a díszteremben tartott kari tanácsülések, a Dies Academicus ünnepségek, valamint a Semmelweis Nap, a Semmelweis Karnevál vagy a Gólyabál is ebben az épületben zajlott, és innen indult a Tudás Útja futóverseny is.

RS48088_ka-20160429-IMG_2369-scrA NET történetéről szóló tanulmányokból összeállított könyvről úgy fogalmazott, különlegesen szép kiállítású kötetről van szó, ami nemcsak a NET egykori és jelenlegi „lakóinak” fontos, hanem mindenkinek, aki valamilyen módon kötődik az egyetem történetéhez.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, a NET operatív testületének elnöke köszöntőjében elmondta: az új egyetemi épület megépítésének terve már az 1920-as években, Klebelsberg Kuno minisztersége alatt felmerült, de ekkor nem valósult meg. Az 1950-es évek elején újra napirendre került, majd több mint egy évtizeddel később, 1963-ban az egyetem, a főváros és a kormány megállapodott a koncepcióban és a helyszínben is. 1978-ban, 15 évvel később adták át a Nagyvárad téri Elméleti Tömböt, ahol az egyetem számos intézete kapott helyet.

Dr. Anderlik Piroska, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet professor emeritája, a könyv szerkesztőbizottságának elnöke beszédében köszönetet mondott a szerzőknek, valamint mindazoknak, akik támogatták a könyv megjelenését. Kitért arra is, több mint száz felkérő levelet küldtek ki és 26-an vállalták, hogy írnak a könyvbe. Sok-sok adat és sok-sok emberi érzés van a kötetben – fogalmazott.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.