Első alkalommal tartottak Táplálkozástudományi Szimpóziumot az Egészségtudományi Karon. A Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék által szervezett rendezvény központi témáját az adta, hogy 40 éve, az 1975/76-os tanévben indult el a főiskolai dietetikusképzés az Egészségtudományi Kar jogelőd intézményében. Az esemény keretében rendezték meg a dietetikus hallgatók számára meghirdetett Bencsik Klára Konyhatechnológiai Emlékversenyt..

RS47731_TZ_20160416_128-scrA szimpóziumot dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az egészséges, fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok szerepét az egészségmegőrzésben, de arra is kitért, hogy a közétkeztetésben is fontos a jó alapanyagok kiválasztása a gazdaságosság figyelembevételével, s ebben akár a hungarikumoknak is szerepük lehet.

Dr. Tátrai Németh Katalin tanszékvezető a dietetikusképzés elmúlt negyven évéről beszélt. Az elindulás kapcsán kiemelte, hogy a tanszéken már 1975-ben olyan képzést hoztak létre, ahol a dietoterápia művelésére, RS47740_TZ_20160416_198-scrkórházélelmezési üzemek vezetésére és prevenciós feladatok ellátására is alkalmas szakemberek végeztek. Hozzátette: a tanszék jövőbeni tervei között az angol nyelvű diabetológus szakdietetikus-képzés elindítása, valamint az élelmiszer- és biokémia laboratórium további fejlesztése is szerepel.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a tanszék és a dietetikus szövetség munkájának összefonódásáról, közös együttműködéseikről, programjaikról és a szövetség eredményeiről beszélt. Az előadásokkal párhuzamosan zajlott a RS47710_TZ_20160416_013-scrtanszék tankonyhájában a dietetikushallgatók számára meghirdetett Bencsik Klára Konyhatechnológiai Emlékverseny, melyen három díjat osztottak ki, a Bencsik Klára-díjat, a legjobb pályaműért járó díjat és a Közönségdíjat. A legjobbnak Kristóf Eliza, harmadéves dietetikushallgató bizonyult, aki mindhárom díjat megkapta.

A szimpózium záró szekciójában a hungarikumoké volt a főszerep. Először dr. Urbán Veronika mutatta be a hungarikummá válás folyamatát, majd dr. Gundel János tartott előadást a Gundel örökségről. A rendezvényt dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság Értéktár koordinációs megbízottjának előadása zárta a hungarikum mozgalomról, a helyi értékek felkutatásának, megőrzésének és népszerűsítésének fontosságáról.

Németh Ákos

Forrás: Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.