A tehetséges, ígéretes kutatói életpálya előtt álló hallgatók, fiatal oktató-kutatók támogatását elősegítő Új Nemzeti Kiválóság Program indul – jelentette be dr. Palkovics László oktatási államtitkár az egyetemen tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett dr. Szél Ágoston rektor és Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke is. Az ösztöndíjpályázati program a 2012 és 2015 között működtetett Nemzeti Kiválóság Program pozitív tapasztalataira épül, a magyar költségvetésből 2016-ban 2,2 milliárd forintot biztosítanak erre a célra.

RS47703_KA-20160415-IMG_0719-scrAz Új Nemzeti Kiválósági Program keretében a felsőoktatási intézményekben az alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelölt és 40 év alatti posztdoktor kutatók részesülhetnek támogatásban – közölte a sajtótájékoztató dr. Palkovics László. Az ösztöndíjak összege havi 75 000 és 350 000 között változhat. A program célja, hogy a kutatói utánpótlást biztosítsa és segítse a tehetséges kutatók itthon tartását. Az Új Nemzeti Kiválóság Programra 2,2 milliárd forintot fordít a kormány központi költségvetési forrásból.

Mint mondta, a programban nemcsak a hallgatói ösztöndíjakat finanszírozzák: a teljes összeg 40 százalékáig az egyetem rezsiköltséget számolhat el, ennek egy részét általános egyetemi kiadásokra lehet fordítani, egy részét pedig az adott hallgató, szakember kutatásainak támogatására. Az államtitkár elmondta, évente ezer támogatottal számolnak.

RS47699_KA-20160415-IMG_0735-scrDr. Palkovics László szólt arról is, hogy 2017-ben átalakítják az intézménykiválósági támogatások rendszerét. Mint mondta, 2016-ig évente 9,8 milliárd forintot fordított erre a központi költségvetés, ez az összeg jövőre beépül a felsőoktatás költségvetésébe, az intézmények, intézményi kutatócsoportok pályázhatnak erre az összegre. Mint mondta, ezeket a támogatásokat célzottan egyetemi alapkutatásokra fogják fordítani.

Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke üdvözölte a program bejelentését. Mint fogalmazott, lényeges, hogy hosszú távra tervezett programról van szó, emellett a kiszámíthatóság is nagyon fontos, és az is, hogy minden tudományterületet érint a program. Kiemelte, hogy a BSc-től a posztdoktorokig a teljes vertikumot lefedi. Mint mondta, a cél az, hogy a kiváló hallgatóknak vonzó perspektívát biztosítsanak és megfelelő oktatói utánpótlást tudjanak kinevelni az egyetemek.

RS47676_KA-20160415-IMG_0834-scrDr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott, az egyetem legalapvetőbb feladata, hogy a beiratkozott hallgatók számára rendelkezésre bocsássa azt a tudást, amivel a diplomát megszerezheti, de ugyanilyen fontos, hogy biztosítsa az oktatói-kutatói utánpótlást. Egy ilyen támogatási lehetőség segítséget jelent abban, hogy kiemelkedjenek a legtehetségesebbek, hozzájárul az utánpótlás kineveléséhez, a tehetségek itthon tartásához is. Mint mondta, az „agyelszívás” okozta veszteségek, amikor fiatal kutatók külföldön folytatják pályafutásukat, nagyon fájdalmasak egy egyetem számára: az új kiválósági program alkalmas arra, hogy a versenyképesség lehetőségét biztosítsa. Kiemelte, a Semmelweis Egyetem saját programjával, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programmal is igyekszik a kiváló hallgatókat, szakembereket itthon tartani.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.