Mintegy 10 millió forint értékű véralvadás-diagnosztikai műszert adományozott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikának a Test-Vér Egészségpénztár. A ROTEM Delta 4000 készülék a laborvizsgálatnál gyorsabban ad lehetőséget terápiás döntések meghozatalára műtét közben, súlyosan vérző betegek esetében, ezáltal javulnak a betegek túlélési esélyeit és rövidül a kórházi tartózkodás ideje is.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója úgy fogalmazott, a klinika az akut ellátáson kívül a legmagasabb progresszivitású ellátások központja. Ezek közé tartozik a műszívkezelés, a szívtranszplantáció, az akut érkatasztrófa, akut infarktus, az életet veszélyeztető ritmuszavarok kezelése. Kiemelte, minden szempontból a legjobb helyre került a tromboelasztográfos készülék, hiszen az itt kezelt betegeknél a véralvadás megfelelő menedzselése, a trombotikus és a vérzéses szövődmények megelőzése nagy kihívás a minimál-invazív és a komplex szív- és érrendszeri műtétek esetén egyaránt.  

Ruttkay M. Géza, a Test-Vér Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében kiemelte: a szervezet azért jött létre, hogy a vér nélküli vagy vértakarékos gyógyítást lehetővé tegye azon betegek számára, akik az egészségpénztárhoz csatlakoznak. Kiemelte, a készüléket nemcsak az egészségpénztár tagjain végzett műtéteken veszik majd igénybe, hanem minden olyan esetben, amikor szükség van rá.

Burányi Zoltán, a készüléket forgalmazó cég munkatársa úgy fogalmazott, a műszer átadásával egy új fejezet kezdődik a súlyosan vérző betegek terápiájában. Kiemelte, a ROTEM Delta 4000 készülék a vérminta behelyezésétől számítva 5-10 percen belül lehetőséget ad terápiás döntések meghozatalára, míg a laborvizsgálat eredménye 30-40 perc alatt készül el. Hozzátette, hogy a készülék a legmagasabb színvonalat képviseli, ezért az oktatásba és a kutatásba is jól beilleszthető a használata.

Pogrányi Péter
Fotó: Tuba Zoltán

 

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.