RS46376_KA-20160302-IMG_7010-scrHuzella Tivadarról nevezték el az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet felújított tantermét. Az ünnepségen dr. Szél Ágoston rektor, az intézet igazgatója és dr. Szász Károly kancellár mondott köszöntőt. A több mint 80 millió forintos beruházás a Felsőoktatási Struktúraváltási Alap pályázatán elnyert összegből valósult meg.

Dr. Szél Ágoston köszöntőjében személyes emlékeit is felidézve arról beszélt, hogy az 1974 óta eltelt évtizedekben, – amikor hallgatóként először lépett be a tanterembe – mostanáig nem sok változás történt. Kiemelte, a pályázati forrásból megvalósult felújításnak köszönhetően ma már egészen más kép tárul elénk. RS46396_KA-20160302-IMG_6956-scrA rektor megköszönte mindazok munkáját, akik a pályázat gyors lebonyolításán és a felújítás megvalósításán dolgoztak. Kitért arra is, hogy a felújítás egybeesett az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet és a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet egyesítésével. Mint mondta, emiatt célszerűvé vált a két tanterem megkülönböztetése. A most átadott tantermet Huzella Tivadarról nevezték el, aki nemcsak az egykori II. Sz. Bonctani Intézet vezetője volt, de nagyformátumú, reneszánsz műveltségű tudós, aki az anatómia biológiai szemléletét tartotta fontosnak, így különösen méltó arra, hogy neve fémjelezze ezt a tantermet.

Kitért arra is, hogy hamarosan az összevont intézet másik tanterme is névadó ünnepségen nyeri majd el méltó helyét az épületben. Mint mondta, azt szeretnék, hogy a két tanterem névadójában a két egykori intézet múltja és hagyománya is tükröződjön.

RS46382_KA-20160302-IMG_6989-scrDr. Szász Károly kancellár köszöntőjében azt mondta, nagy öröm minden olyan nap, amely során az egyetem gazdagodik valamivel. Mint mondta, tágabb értelemben ez minden napra igaz, hiszen annak a szellemi kincsnek, annak a tudásnak az átadása, ami az egyetemen történik, egy rendkívül fontos értékteremtő munka. Ugyanakkor a gyarapodás szűkebb értelmében most az egyetem egy szép, új tanteremmel gazdagodott – mondta el. Hangsúlyozta, hogy az intézetben régóta szükség volt ennek a tanteremnek a felújítására.

Kiemelte, 2015-ben a Felsőoktatási Struktúraváltási Alapból 567 millió forint támogatást nyert el az egyetem, ezt az összeget hét projekt megvalósítására használták és használják. Ezek között van ez a felújítás is. Mint mondta, a nyári szünet alatti munkálatok során a külső nyílászárók felújítására, árnyékoló szerkezetek beépítésére, elektromos munkálatok, falfestésre, a padlóburkolat cseréjére, a kézmosó csaptelepek cseréjére, asztalos acélszerkezetek felújítására, és légtechnikai berendezések előkészítő szerkezeti munkálataira került sor. A munka második szakaszában pedig a légtechnikai berendezéseket telepítették. A felújítás összesen 83,9 millió forintba került. A kancellár is megköszönte a projekt szervezésében és megvalósításában részt vevők munkáját. Zárásként azt kívánta, a felújított tanteremben továbbra is minden nap hozzájárulhassanak a közös értékek gyarapításához.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.