A Célzott diagnosztika és célzott terápia az onkológiában című könyv negyedik kiadását mutatták be a Semmelweis Szalonban. A könyv, melynek szerzői dr. Kopper László, dr. Tímár József, dr. Becságh Péter és dr. Nagy Zsuzsanna, a gyorsan fejlődő elméleti háttér és a gyakorlati klinikai ismeretek szintézise, ezért alapvető fontosságú a rákgyógyászattal foglalkozó szakemberek számára – hangzott el a bemutatón. A könyvet dr. Szél Ágoston rektor, dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ vezetője és dr. Dank Magdolna, az Onkológiai Központ megbízott igazgatója méltatta.

RS44677_KA-20160211-KA__2666-scrDr. Szél Ágoston köszöntőjét egy Szabó Magda idézettel kezdte, amely az olvasás élményét írja körül: „Naponta megújuló boldogság, hogy valaki beszél hozzám a könyv lapjairól, és ezt az élményt megismételhetem, sőt ez az élmény a korom és életkörülményeim változásával mindig más és mást közöl.” Úgy fogalmazott, nagy élmény számára olyan könyvbemutatón részt venni, ahol a Semmelweis Egyetem oktatói, kutatói részvételével létrejött könyveket mutathatnak be a közönségnek.

Dr. Merkely Béla köszöntőjében arról beszélt, az onkológiai kezelésben megvalósult fejlődés alapja a multidiszciplinaritás, és a könyv legújabb kiadása is ezt képviseli. Mint elmondta, fontosnak tartja, hogy az egyetemi onkológiai ellátás a legmagasabb szintre emelkedjen. Kiemelte, hogy a klinikai vezetés egyik legfontosabb feladata a strukturált betegonkológiai ellátás megszervezése, aminek első lépése az Onkológiai Központ létrehozása volt 2016 januárjától.

RS44657_KA-20160211-KA__2706-scrAz a multidiszciplinaritás, ami az onko-teamek munkájában manifesztálódott az elmúlt 10-15 évben, gyökeresen átalakította a rákbetegek diagnosztikai és terápiás stratégiáját – emelte ki, hozzátéve, hogy az onkológiai kezelésben megvalósult fejlődés csak úgy jöhetett létre, hogy kialakult egy folyamatos és dinamikus párbeszéd a diagnosztika képviselői között. Mint elmondta, a Célzott diagnosztika és célzott terápia az onkológiában című könyv szerzői azok, akik tevékenyen vettek és vesznek részt a klinikusok újfajta szemléletének kialakításában. A molekuláris patológia és a hozzá szervesen illeszkedő farmakológia fejlődése valóságos ismeretanyag-dömpinggel árasztja el az orvosokat, ami miatt nehéz követni a napi újdonságokat: ezért nagy segítség a gyakorló klinikusoknak és minden érdeklődő számára ez a könyv, amelynek első kiadása 2009-ben jelent meg, és most a negyedik kiadást vehetjük kézbe – fogalmazott. A kötet szintetizálja a nagyhírű patológusok tudását a klinikusok gyakorlati ismereteivel – tette hozzá.

RS44646_KA-20160211-KA__2736-scrDr. Dank Magdolna úgy fogalmazott, a célzott diagnosztika és célzott terápia alapvetően járult hozzá ahhoz, hogy ma már krónikus betegségként tekinthetünk a daganatos megbetegedésekre, azaz jók a hosszú távú túlélési esélyek. A ma már természetes interdiszciplináris működés egy paradigmaváltás eredménye: a patológusok és a molekuláris patológusok megtanították a klinikusokat egy más nyelvre, hogy jobban értsék, mi történik a daganatban – fogalmazott. Szólt az immunonkológiai kezelésről is, amely – mint mondta – bizonyos daganattípusok esetében új távlatot nyit a rákkezelésben. Hangsúlyozta, a könyv korábbi kiadásainak az értékét az is mutatja, hogy online fórumokon sokan hivatkoznak rájuk.

RS44649_KA-20160211-KA__2720-scrAz est második részében dr. Szél Ágoston mutatta be Joe Kemenes, azaz dr. Kopper László új biokrimijét, a Joe és Axel című könyvet, amelynek középpontjában egy humanoid robot áll, aki minden tekintetben embernek látszik. Kiemelte, a futurisztikus hangulatú, de mégis a földön játszódó krimiben sok az önéletrajzi motívum is, ami különösen izgalmassá teszi a regényt.

A két könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg. Az esten Blazsek József jazz-zenekara játszott.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.