Egyebek mellett a képzési kínálatról, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról, a jelentkezési feltételekről, a hallgatói szolgáltatásokról, illetve az egyes szakirányokkal kapcsolatos információkról tájékozódhattak a diákok az Egészségtudományi Kar nyílt napján. A programon több száz leendő egyetemista vett részt, legtöbben idén is a dietetikus és a gyógytornász szakirány iránt érdeklődtek. A rendezvényen az ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, az orvosi laboratóriumi és diagnosztikus képalkotó és az egészségügyi szervező szak összesen tíz szakiránya mutatkozott be, emellett a diákok a mesterképzésekkel is megismerkedhettek.

RS43845_TZ_20160129_099-scrAz egyes szakokhoz és szakirányokhoz kapcsolódó demonstrációs termekben, tantermekben a kar oktatói válaszoltak a diákok kérdéseire. Az Epidemiológiai Tanszék laborjában tartott bemutatón baktérium- és gombatenyészeteket vizsgálhattak, a népegészségügyi szakirány iránt érdeklődők különböző kórokozókat (álomkór, malária) figyelhettek meg mikroszkóp alatt.
A mentőtiszt szakirány tájékoztatóján az Erkel utcai épületben berendezett oxi-arénában folyó gyakorlati képzést mutatták be. A fizioterápia MSc szak iránt érdeklődők az országban a legújabb technikával felszerelt biomechanikai laborral ismerkedhettek meg. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai Ismeretek Tanszék demonstrációs termében szülészeti szimulációs gyakorló modelleken a szülés folyamatát figyelhették meg a diákok és lehetőségük volt megvizsgálni a magzat méhen belüli elhelyezkedését is. Kipróbálhatták a szimulációs, felnőtt babákon elvégezhető fonendoszkópos szívhang vizsgálatot, a pulzustapintást és a többi életfunkció megállapítását. Megfigyelhették azt is, hogy egy adott kórkép milyen tüneteken keresztül nyilvánul meg az emberi testben.  Az érdeklődök megnézhették továbbá a dietetikus szakirány tankonyháját. 

RS43859_TZ_20160129_189-scrA tanulmányi és felvételi kérdések megválaszolásán túl a munka- és karrierlehetőségekről, a külföldi tanulmányutakról, a kollégiumi elhelyezésről, az ösztöndíjakról és a hallgatói életről is tájékoztatást kaphattak a diákok.

A nyílt napon részt vevő, lapunk által megkérdezett diákok egy része már eldöntötte, melyik szakirányt választja majd, és azért érkezett, hogy erről tudjon meg a lehető legtöbbet, mások viszont még bizonytalanok, és éppen a nyílt naptól várnak motivációt.

RS43857_TZ_20160129_177-scrMaczkó László Salgótarjánból érkezett, mint elmondta, a képalkotó diagnosztikai analitikus szakirány érdekli legjobban, de a mentőtiszt és az egészségturizmus-fejlesztő szakirány bemutatóira is kíváncsi. Még nem biztos abban, hova adja be a jelentkezését, a végső döntést a nyílt napon szerzett tapasztalatai alapján hozza majd meg, úgy fogalmazott: „abszolút meggyőzhető vagyok.”

RS43834_TZ_20160129_033-scrAranyi Barbarát elsősorban a gyógytornász szak érdekli, és biztos abban, hogy ide szeretne járni. Mint mondta, nagyon sokat hallott erről a szakról, egy ismerőse is ide járt, és szeretné megtudni, pontosan hogyan épül fel a képzés, és mik a követelmények.

RS43835_TZ_20160129_040-scrTakács Gábor Budapestről jött, őt is a gyógytornász szak érdekli elsősorban, kifejezetten emiatt érkezett a nyílt napra. Szeretne többet tudni a képzésről, a gyakorlatról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről. Mint mondta, már eldöntötte, hogy ezt a szakirányt jelöli meg a jelentkezésnél első helyen.

Az Egészségtudományi Kar képzéseiről a Semmelweis Újság Educatio-különszámában (erre a linkre kattintva pdf-formátumban letölthető) vagy a kar honlapján (erre a linkre kattintva) tájékozódhat.

Pogrányi Péter
Fotó: Tuba Zoltán

Galéria

10kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.