Hetvenedik születésnapján rektorok, pályatársak, a Fogorvostudományi Kar és a Fogpótlástani Klinika munkatársai köszöntötték dr. Fejérdy Pált. Az ünnepségen elsősorban jellemét és vezetői képességeit méltatták, majd az ünnepelt beszélt arról, ő hogyan látta az elmúlt éveket. Az ünnepség végén egy fogorvosi kezelőt mintázó tortával köszöntötték fel.

RS42196_KA-20151215-IMG_1741-scrDr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, az ünnepség szervezője úgy fogalmazott, számára különleges helyzet a köszöntés, hiszen van szakmai aspektusa és személyes vonatkozása is: az ünnepelttől vehette át 2010-ben a Fogpótlástani Klinika vezetését, majd 2013-ban a dékáni feladatokat. Mint mondta, mind a klinikán, mind a karon hihetetlenül precíz, pontosan vezetett működést vehetett át, ami igencsak megkönnyítette a munkáját. Az ünnepelt munkásságának, személyének is nagyban köszönhető, hogy mára nagyon megváltozott a fogorvosok, illetve az egyetemen belül a fogorvoskar megítélése – vélekedett.

RS42197_KA-20151215-IMG_1738-scrKöszöntőjében végigvette dr. Fejérdy Pál szakmai pályafutását: igazgatói tevékenységét, dékáni, illetve rektorhelyettesi időszakát,  szakmai bizottsági megbízatásait, valamint az elmúlt évek során kapott elismeréseit.  Felidézte, hogy a 80-as években jelent meg a Fábián és Fejérdy-féle osztályozási rendszerről szóló közlemény, amit ha nemzetközi folyóiratban is publikáltak volna, akkor ma egy nemzetközileg is elfogadott osztályzás lenne.  A mi klinikánknak ez az osztályozás a védjegye – hangsúlyozta. Kitért arra is: dr. Fejérdy Pál minden külső segítség nélkül kétszer is megszervezte az azóta is legátfogóbb szájüregi egészségre vonatkozó országos szűrővizsgálatot. Kiemelte azt is, hogy munkásságához tartozik a szak- és továbbképzési rendszer kidolgozása. Dr. Hermann Péter emlékeztetett arra, hogy a Fogorvostudományi Oktatási Centrum átadásának ötödik évfordulóján már levetített egy diát, amely a kar hadvezéreként ábrázolta az ünnepeltet, aki azóta ezzel a felirattal bekeretezve is megkapta a képet.

Dr. Réthelyi Miklós rectoRS42188_KA-20151215-IMG_1760-scrr emeritus az ünnepségen felidézte, hogy rektorként 1991-től dolgozott együtt dr. Fejérdy Pállal. Akkoriban három kara volt az egyetemnek, de megtanulta, hogy a Fogorvostudományi Karra nem lehet azt mondani, „hogy kis kar”.  Elmesélt egy történetet az ünnepelt és a közte zajlott beszélgetésről, amelyben szintén tanult valamit.  A Kútvölgyi Klinika integrálása kapcsán az oktatási tevékenység miatt fogorvosi székeket kellett elhelyezni az intézményben, de ez nem ment zökkenőmentesen. „Rektor úr, mondd azt, hogy legyen és lesz” – emlékezett vissza dr. Fejérdy Pál szavaira a rector emeritus.

RS42167_KA-20151215-IMG_1828-scrDr. Sótonyi Péter rector emeritus úgy fogalmazott: rendkívüli módon tiszteli és szereti dr. Fejérdy Pált, amióta csak megismerte.  Mint mondta, egyebek mellett azért, mert egyetemben gondolkodott és sohasem azt kereste, hogy ellentétek legyenek, instabilitás vagy csoportok alakuljanak ki, hanem a kompromisszumra, egyensúlyra, egymás megbecsülésére törekedett.  Valamint arra, legyünk büszkék rá, hogy a Semmelweis Egyetem polgárai vagyunk, mert az egyetem értékét tanárainak szakmai és erkölcsi minősége határozza meg – fűzte hozzá. Szavai szerint az ünnepelt példaértékű személyiség. „A mi erőnk abban van, és remélem a jövőben is abban lesz, hogy végre egyensúlyt találunk, összefogunk, az egyetemért dolgozunk, a tisztesség, a morál és az egyetem alapstatútumának értelmében” – hangoztatta a rector emeritus, aki saját készítésű karikatúra jellegű rajzokat készített az ünnepségre.

RS42150_KA-20151215-IMG_1871-scrDr. Tulassay Tivadar rector emeritus arról beszélt, hogy dr. Fejérdy Pál és közte évtizedes barátság van, félszavakból is megértik egymást. Életútját kivételesnek nevezte. Köszöntőjében azokról a meghatározó jellembeli, karakterbeli kapaszkodókról szólt, melyekkel az ünnepelt sokat segített nemcsak a karon és az egyetemen, hanem abban a társadalmi közegben is, ahová a rádiusza elért. Ezek között elsőként a hűséget emelte ki. „46 éve megszakítás nélkül egy helyen dolgozik, de nemcsak az egyetemhez volt hű, hanem az elveihez is: az emberi tisztességhez, a szolgálathoz, a hitelességhez, a szeretethez” – fogalmazott. Úgy véli, dr. Fejérdy Pál megtalálta a kulcsot, mert csak a műveltség, az igényesség és a szeretet képes átformálni  megmenteni az értékvesztett világunkat. Mint mondta, ebben az értelemben a közösségi értékekért való harc is a sajátja, hiszen családias kar a fogorvosi. Kiemelte: őszinte, igényes és bölcs ember, aki generációkat nevelt fel, akik képesek ezen értéket továbbadni.

RS42207_KA-20151215-IMG_1718-scr

„Önző módon azt kívánom magunknak, Pali, hogy még hosszú ideig élvezhessük bölcsességedet, szókimondásodat, kétkedő kíváncsiságodat és tanítsd a munkatársaidat, utódaidat arra a felismerésre, melyet Weöres Sándor így fogalmazott meg: Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” – zárta beszédét dr. Tulassay Tivadar.

RS42138_KA-20151215-IMG_1916-scrDr. Szél Ágoston rektor felidézte, hogyan ismerkedtek meg dr. Fejérdy Pállal, és azt mondta, gyémánt szilárdságú barátság alakult ki közöttük. Megfogalmazása szerint az ünnepeltre leginkább a humanizmus, a tisztesség, a határozottság, a lendületesség jellemző, de úgy, hogy mindezek mellett szerény is. Nyoma sem látszik rajta az önelégültségnek, pedig kiváló vezetői képességekkel rendelkezik, ez a kettő együtt pedig kevesekre jellemző – mondta. A rektor szól arról is, büszke az egyetemért, a karokért együtt megvívott harcaikra, és mint vezető, abszolút mesterének tekinti dr. Fejérdy Pált.

RS42134_KA-20151215-IMG_1925-scrDr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja köszöntőjében dr. Fejérdy Pálról úgy vélekedett: az egész magyarországi fogorvostársadalom csak laudációval tud róla beszélni. Megtanította nekik, hogy ha egy 1A-t mondanak, akkor 2B-t is kell – közben helyrerakva a foghiányokat -, illetve azt, hogy rendszerben kell működni. Fontosnak tartotta elmondani, hogy az ünnepelthez bármikor lehet fordulni, mindig adekvát választ adott a kérdésekre, világos és rövid volt a mondandója a munkája során. „Lendülete és energiája vibrál a karban” – szögezte le, majd egy Martin Luther King idézettel köszöntötte fel dr. Fejérdy Pált: „Az igazi vezető nem keresi, hanem megteremti a konszenzust.”RS42121_KA-20151215-IMG_2023-scr

Ezt követően az ünnepelt beszélt arról, ő hogyan látta az elmúlt éveket. Beszédében köszönetet mondott a családjának, a munkatársainak, volt és jelenlegi egyetemi vezetőknek, valamint az egyetemnek is. „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam, bízom benne, hogy a dicsőség koronája is el fog majd valamikor jönni” – fogalmazott dr. Fejérdy Pál, akit hosszan tartó tapssal ünnepeltek résztvevők.
Az ünnepség végén pedig egy fogorvosi kezelőt mintázó tortával köszöntötték fel, és dr. Hermann Péter jelezte, a továbbiakban is számítanak arra, hogy tevékenységével segíti a kart, a klinikát.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.