RS39448_KA-20151119-IMG_3887-scrMűtéttan címmel a Semmelweis Kiadó átfogó, új sebészeti műtéttan tankönyvet jelentett meg. Az ötszáz oldalas kötet a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet munkatársainak szerkesztésében, 9 intézményből 14 szerző munkája nyomán valósult meg.

Dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Szalonban tartott könyvbemutatón úgy vélte, hogy a korábbi sebészeti műtéttanról szóló szakmai művektől eltérően az új tankönyv olyan mindenre kiterjedő ismeretanyagot tartalmaz, amelyet egy sebésznek ma tudnia kell. Azok az operációhoz szükséges széleskörű és alapvető ismeretek szerepelnek a kötetben – például a műtő felépítésétől, a varróanyagok ismertetésén át -, amelyeket, mint a rektor felidézte, orvostanhallgatóként csak a gyakorlatokon tanulhatott meg, mert ezen ismeretek tankönyvi rendszerezése nem állt rendelkezésére.

A könyv mottójára reflektálva úgy fogalmazott, hogy a könyv egyfajta kotta a sebészek életében, amely segít a gyakorlaton látottakat rendszerezni és rögzíteni. Ezzel a gondolattal a sebészetben egyesülő művészet és tudomány találkozására is felhívta a figyelmet, amelynek szellemisége a könyvbemutató programjában is tükröződik.

RS39492_KA-20151119-IMG_3710-scr

Kiemelte a könyvben szereplő gazdag illusztrációs képanyag minőségét, a fejezetek didaktikai felépítését: a múltból jövőbe mutató idősíkját, valamint a tanulást segítő pro memoria felhívásokat. A rektor hangsúlyozta az egyetem nevét viselő Semmelweis Kiadó nagy szerepét is a könyv megjelenésében.

RS39480_KA-20151119-IMG_3765-scrDr. Wéber György, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója a könyv egyik szerkesztőjeként elmondta, hogy amikor öt évvel ezelőtt megalakult az önálló sebészeti műtéttani intézet, akkor egyértelművé vált az is, hogy az oktatási munka megkívánja a részletes gyakorlati ismereteket nyújtó tankönyv kiadását is. Méltatta Dr. Sándor Józsefnek, a könyv társszerzőjének és egyben a könyvbemutató levezető házigazdájának szerepét a könyv megjelenésében, amely a szakmai munkán túl a szükséges források megteremtésében is jelentős volt.

RS39470_KA-20151119-IMG_3799-scrDr. Ferencz Andrea,  a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatóhelyettese, a Műtéttan kötet társszerkesztője azzal folytatta a könyv bemutatását, hogy a készítők határozott célja volt összefoglalni a korábbi tankönyvekből hiányzó széleskörű sebésztechnikai alapokat is, ezért valamennyi operatív szakma, valamennyi műtéttípus alaptankönyve lehet. Bár a kötet a graduális oktatás tankönyvének készült, a manuális szakmák rezidensei is haszonnal forgathatják. A könyv célja, hogy a sebészet három „E-jét”, vagyis a sebész tudásának három alappillérét: a bizonyítékokon alapuló (evidence based surgery), a tapasztalaton alapuló (experimental based surgery) és a saját gyakorlaton alapuló (ego based surgery) sebészetet egyaránt magába foglalja.

Miután Huszti Péter színművész felolvasta Karinthy Frigyes „Miért nem megyek orvoshoz?” című szatirikus írását, Dr. Sándor József  felidézte dr. Perner Ferenc lektor szavait a könyvről: „a könyv korszerű és modern,  ma már a jövő sebészetével is olyan magas szinten foglalkozik, hogy még a tapasztalt sebészek számára is érdeklődésre tarthat számot”. Dr. Horváth Örs Péter lektor véleményéből pedig azt emelte ki, hogy a hiánypótló mű igazi oktatásra írt tankönyv.

RS39445_KA-20151119-IMG_3898-scrDr. Sótonyi Péter a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának dékánja, a könyv lektoraként kiemelte, hogy a tankönyv gyakorlatorientált és nemcsak a humánmedicina képviselői, hanem az állatorvosok és a biológusok számára is fontos információkat tartalmaz.  Külön kihangsúlyozta, hogy a kísérletes labor állattudományi rész az egész élő természettudományos oktatásban hasznos lesz. Mint ismertette az állatorvos oktatás 1787-ben pesti tudományegyetem orvoskarán egy tanszékként jött létre, így a két medicina kapcsolata igen szoros.

A rendezvény zárásaként dr. Frenyó Sándor egyetemi tanár Johannes Brahms 5. Magyar táncát adta elő zongorán, majd Huszti Péter felolvasta Karinthy másik humoros, Miért megyek orvoshoz? című írását.

Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.