RS38199_KA-20151111-IMG_8938-scrDr. Réthelyi Miklós rector emeritus vehette át idén a Semmelweis Ignác emlékérem és jutalomdíjat. Dr. Szél Ágoston rektor az Elméleti Orvostudományi Központban tartott ünnepség megnyitóján kiemelte, hogy ez a díj a Semmelweis Egyetem legmagasabb szintű kitüntetése. A rektor felidézett néhány személyes emléket azokból az időszakokból, mikor találkozott a pályájuk dr. Réthelyi Miklóssal, hangsúlyozva, hogy felemelő volt az anatómiai oktatással egy ilyen pályatárs mellett megismerkedni. Kitért arra, hogy dr. Réthelyi Miklós volt a rendszerváltás utáni időszak első demokratikusan választott rektora, aki számos olyan lépést, irányvonalat határozott meg, melyek a mai napig érvényesülnek az egyetemen. Külön jelentősége van, hogy a díjat a Semmelweis-emlékévben nyerte el, melynek létrejötte jelentős részben neki köszönhető – tette hozzá.

RS38205_KA-20151111-IMG_8906-scrA rektor a laudációban szólt arról egyebek mellett, hogy dr. Réthelyi Miklós tudományos kutató munkáját orvostanhallgatóként Pécsett kezdte dr. Szentágothai János mellett, majd 1963-tól a Budapesti Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetében folytatta. Húsz éven át volt az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója, 2001-2009 között pedig a Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola vezetője, míg 2010-12 között nemzeti erőforrás miniszter. A rektor hangsúlyozta, hogy dr. Réthelyi Miklós vezetői munkáját mindenkor munkatársaival összhangban, velük együttműködve végezte. Munkavégzésében a hallgatóbarát egyetem, intézet és doktori iskola kialakítása és fenntartása a legfontosabb feladatok között volt. A laudáció teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.

RS38196_KA-20151111-IMG_8952-scrDr. Réthelyi Miklós „A csodálatos Golgi-metszetektől a közösség szolgálatáig” címmel tartotta meg emlékelőadását, melyben végigtekintett pályáján, a tudományos kutató munkásságán, és kitért egyebek mellett a rektori, miniszteri évekre is. Visszatekintett a kezdetekre, a pécsi évekre, melyeket követően 1963-ban friss diplomával érkezett Budapestre. Az 1963-as évben gyakorlatilag 24 órában folyt a kutatás, miután dr. Szentágothai Jánosék bent laktak az intézetben, így bármikor elérhetők voltak – idézte fel, megemlítve, hogy Szentágothai ragaszkodott hozzá, hogy az idegrendszer kutatásában a fénymikroszkópos alapok biztosak legyenek. 1973-tól a II. Sz. Anatómiai Intézetben a hipotalamusz neurális szerkezetén dolgozott, de azért továbbra is foglalkozhatott a gerincvelővel. Munkásságának egyik legjelentősebb eredményének értékelte az amerikai éveket, 1974-ben, 79-ben és 85-ben gerincvelői kutatásokat végzett Chapel Hillben.

RS38194_KA-20151111-IMG_8954-scrA rektori évekkel kapcsolatban kiemelte, hogy akkoriban egy 360 fős egyetemi parlament választotta meg rektorrá, és évente kétszer kellett beszámolni az egyetemi nyilvánosság előtt. Fontosnak látta annak idején egyebek mellett, hogy füzetek, kiadványok jelenjenek meg az egyetemről, így például készült tájékoztató az új munkatársaknak, de az új igazgatóknak is. „Ne áttekinthetetlen legyen az egyetem, hanem ha valaki ideérkezik, tudja hova jön, mit várnak el tőle” – mutatott rá.

Rektorként dr. Réthelyi Miklós nevéhez kötődik az Egészségügyi Menedzserképző Központ létrehozása, melynek részállású igazgatója is volt egy időben, de vezette a Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolát is. Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet élén eltöltött két évtizeddel kapcsolatban kiemelte: nagyon figyelt arra, hogy az intézet az oktatás és kutatás mellett egy közösségi hely is legyen, egy fórum, ahová örömmel jönnek idősebbek, fiatalabbak.

RS38202_KA-20151111-IMG_8913-scrA miniszteri évekkel kapcsolatban emlékeztetett, hogy akkoriban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium létrehozásának célja az volt, hogy egységbe kerüljenek az emberek életéhez kapcsolódó területek. A két év alatt sikerült az öt területet egységesíteni, s a rendszert működőképessé tenni – mondta. Dr. Réthelyi Miklós a miniszterséget követően visszatért az egyetemre, mely mellett 2012-től az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, 2014-től pedig a Magyar Orvostörténelmi Társaság elnöke.

RS38180_KA-20151111-IMG_9002-scr„Egész életemben Isten tenyerén éreztem magam, és ezért végtelenül hálás vagyok. Rajta kívül hálával tartozom sokaknak; főnökeimnek, munkatársaimnak, barátaimnak, családomnak, s köztük elsősorban a feleségemnek, Klárának” – zárta előadását dr. Réthelyi Miklós, akinek ezt követően dr. Szél Ágoston adta át az emlékérmet és a díszoklevelet.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.