Megújították a Semmelweis Egyetem és Nógrád Megye Önkormányzata közötti együttműködési megállapodást, valamint aláírták a Semmelweis Egyetem Balassagyarmaton, a dr. Kenessey Albert Kórház területén létesítendő telephelyének működtetéséről szóló megállapodást a Semmelweis Szalonban rendezett, tudományos üléssel és sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes ceremónián.

RS37932_KA-20151105-IMG_8042-scrAz ünnepség megnyitóján dr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: a megállapodások révén a Semmelweis Egyetem úttörő dologra vállalkozik, mert ez az első vidéki telephelye. Hangsúlyozta: az oktatás, a kutatás és a betegellátás hármas egysége mellett a közösségi feladatkör is fontos az egyetem számára. A Semmelweis Egyetemnek és Nógrád megyének ezen belül több területen is közös ötleteik, terveik vannak – mondta. A rektor reményét fejezte ki, hogy minkét fél kölcsönösen gazdagodni fog a közös munka révén.

RS37926_KA-20151105-IMG_8083-scrDr. Szász Károly kancellár beszédében kiemelte: az egyetem vezetése az együttműködés építésének jegyében úgy döntött, hogy a konvergenciarégiók közül Nógrád megyével épít ki együttműködést. A korábban már megkötött megállapodás mostani megújítása lehetőséget teremt arra, hogy az egyetem hatékonyabban tudjon pályázati forrásokat felhasználni.

Hozzátette, ennek egyik módja a telephelyek létesítése: a telephelyeken keresztül a régióban együttműködve más szervezetekkel az egyetem képes lehet a pályázati források felhasználására és így a térség fejlesztésére is. Dr. Szász Károly azt is kiemelte, kölcsönös segítségre van szükség, amihez nélkülözhetetlenek a Nógrád megyei vállalkozások is.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, a Nógrád Megyei Önkormányzat korábbi elnöke felidézte a Semmelweis Egyetem és Nógrád megye együttműködésének több éves történetét. Kiemelte, céljuk az volt, hogy felhelyezzék Nógrád megyét Magyarország fejlesztési térképére és dinamizálják a gazdaságot. Hangsúlyozta, az egyetem és az önkormányzat részéről is tudatos előkészítő munka kellett ahhoz, hogy a megállapodás létrejöjjön.

Balla Mihály országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés sok lehetőséget rejt magában. Elmondta, szeretnék Nógrád megyébe vonzani a szakembereket, kutatókat. Hangsúlyozta, fontos lenne a kutatásokon keresztül válaszokat kapni arra, hogy a térségben miért olyan magas a neurológiai, szív- és érrendszeri, pszichiátriai megbetegedések száma.

DRS37904_KA-20151105-IMG_8180-scrr. Szabó Géza, a dr. Kenessey Albert Kórház főigazgatója elmondta, a megállapodás a lehetőségek mellett komoly felelősséggel is jár. Szavai szerint meg kell mutatniuk, hogy érdemesek erre az együttműködésre és ez az egyetem számára is értékes lesz. Mint fogalmazott, a kórház eddig is kezdeményezője volt a hazai felsőoktatási intézményekkel történő együttműködésnek. A kórház elhelyezkedésének és az intézmény felkészültségének köszönhetően jó alapot tud szolgáltatni a kutatás-fejlesztési projekteknek. Fontos számukra, hogy folyamatosan megújulva a legújabb technológiák segítségével biztosíthassák a térség fejlődését, a lakosság magas színvonalú ellátását – emelte ki a főigazgató.

Hozzátette: a telephely alapítása kapcsán létrejött együttműködés kiterjed arra, hogy a térség diákjainak lehetőséget nyújtson arra, hogy az egyetem kötelékében megtalálják továbbtanulási lehetőségeiket, valamint a két szervezet közösen lépjen fel kutatásfejlesztési tevékenységével a térség társadalmának egészségéért és jólétéért.

RS37901_KA-20151105-IMG_8190-scrSkuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke azt emelte ki, bízik a fejlesztésekben, a kölcsönös fejlődésben és a jó eredményekben. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben lakók egészségi állapotának fejlesztése nemcsak egészségügyi, de gazdasági szempontból is fontos cél. Az ilyen megállapodások új technológiát és korszerű tudást visznek a megyébe – tette hozzá.

A megállapodást dr. Szél Ágoston rektor, dr. Szász Károly kancellár, dr. Szabó Géza, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház főigazgatója és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke írták alá. A dokumentum ünnepélyes aláírása az Innovációs Igazgatóság által szervezett szakmai műhelykonferencia keretén belül történt meg, a rendezvény moderátora dr. Farkas Lilla Mercédesz igazgató volt. A konferencián előadás hangzott el egyebek mellett az aktuális pályázatokról, a vidékfejlesztés igényeiről, valamint a balassagyarmati és a salgótarjáni telephely lehetőségeiről.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.