A Magyar Védőnői Szolgálat idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, az Egészségtudományi Kar pedig 40 éve képez felsőfokú oktatásban egészségügyi szakdolgozókat, így védőnőket is. E két jeles alkalom tiszteletére rendezte meg a kar első ízben a Fiatal Védőnők Konferenciáját (FiVéK). A védőnő hallgatók oktatásáért felelős Családgondozási Módszertani Tanszék felhívásában 35 év alatti védőnőket hívtak előadónak, hogy mutassák be kutatási témáikat, eredményeiket, összevetve a területen töltött munkájuk gyakorlati tapasztalataival.

szabo_laszloDr. Szabó László tanszékvezető megnyitó beszédében elmondta, milyen fontosnak tartja a védőnők kutatói tevékenységét. Szent-Györgyi Albertet idézte, miszerint „felfedezni valamit, annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát és közben arra gondolni, amire még senki.” További kutatásokra, felfedezésekre biztatta a megjelenteket, egyúttal emlékeztetett a 150 éve elhunyt Semmelweis Ignác korszakalkotó felfedezésére – mely egy mai szemmel nagyon egyszerű megfigyelésen alapul –, párhuzamot vonva a területi védőnők megfigyelő, szemlélődő munkájával.

csordas_agnesEzt követően Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke köszöntőjében kiemelte: különösen fontosnak tartja, hogy ez az első alkalommal megrendezett konferencia hírét vigye a védőnők területen, családoknál végzett gondozásán túlmutató értékes munkájának.

A konferencia délelőtti programját dr. Arató András, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese kezdte, aki a laktáció alatti helyes anyai táplálkozásról, valamint az anyatejes táplálás fontosságáról beszélt. Ezután a védőnőké volt a szó, a várandósság időszakában előforduló különféle jelenségeket vizsgáló előadásokat hallhattak meg a résztvevők. A várandósság során megjelenő pszichés megbetegedéseké volt a főszerep, kiegészülve speciális esetekkel, mint például meddőség, művi megtermékenyítés, méhen belüli elhalás. A délelőtti szekció záró előadása a finnországi „védőnői rendszer” működését mutatta be, összehasonlítva azt a hazánkban működő rendszerrel.

RésztvevőkA délutáni szekció a gyermekekről szólt: az előadók a védőnői munka fontosságára hívták fel a figyelmet a koraszülöttek gondozása, táplálása esetén, illetve két előadásban is az állatasszisztált terápiák sérült gyermekek gondozásában elért sikerességét mutatta be. Megtudhattuk, hogy a serdülők családjában is fontos szerepet kap a védőnő: nevelési stílusokban, alkoholfogyasztási szokások alakításában, illetve egészségnevelő, -megőrző tevékenységekben is rengeteg feladatuk van.

A konferencia zárásaként a szervezők részéről elhangzott, hogy hagyományteremtő szándékkal hívták életre a FiVéK-et, s remélik, a következő években is hasonlóan sikeres előadók tisztelik meg a szakmát eredményeik bemutatásával.

Talabér Júlia
Fotó: Szabó Ágnes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.