RS37456_ka-20151016-IMG_3195-scrOktóber 16-án Budapesten több gyermekgyógyászati intézményben is megtartották a „Kezed Életet Menthet” eseményt, így többek között a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikáján is. Az oktatást a klinika azon orvosai végezték, akik korábban (a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány támogatásával) részt vettek a Magyar Resuscitatios Társaság EPLS (European Pediatric Life Support) kurzusán, illetve ennek a tanfolyamnak az oktatói között is szerepelnek. Az összesen mintegy 40 laikus résztvevő között kismamák, anyukák és apukák, valamint bölcsődei gondozók is részt vettek. A klinikára látogatók a felnőtt alapfokú újraélesztés lépései mellett részt vehettek csecsemő és gyermek újraélesztési, valamint légúti idegentest eltávolítási bemutatókon és gyakorlatokon is.

RS37436_ka-20151016-IMG_3096-scrAz Európai Resuscitatiós Társaság égisze alatt minden év október 16-án a „Restart a Heart Day” keretében Európa szerte lelkes BLS (Basic Life Support) oktatók önkéntesen alapfokú újraélesztés bemutatókat és gyakorlatokat tartanak és ezzel kívánják felhívni a figyelmet a mielőbb megkezdett segítségnyújtás fontosságára.

Az Országos Mentőszolgálat adatai alapján Magyarországon óránként meghal valaki hirtelen szívhalálban. Ezeknek a keringésmegállásoknak a háromnegyede otthon történik, gyakran a hozzátartozók körében. Hatékony laikus újraélesztéssel a túlélés esélye megháromszorozható, ez a korai defibrillálás mellett az egyetlen egyértelműen bizonyított túlélést javító tényező. A skandináv országokban a laikus újraélesztés 50-60%-ban, míg Kelet- és Dél-Európában egyelőre mindössze 5-10%-ban valósul meg.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Forrás: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.