Különdíjban részesült a magyar csapat munkája az International Union of Architects – Public Health Group, a China Hospital Build Exhibition (CHBEC) és a Global University Program in Healthcare Architecture (GUPHA) által kiírt hallgatói pályázaton. A csapatban Vad László Ádám, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két hallgatója, Dávid Dóra és Tóth Viktor dolgozott együtt. A RS36373_KA-20150928-IMG_7416-scrpályázat keretében olyan mobil egységet kellett tervezni, ami alkalmas az ebola vagy más járvány által fertőzött betegek ellátására.

Vad László Ádám elmondta, a háromfős csapat 2015 januárjában állt össze, miután az építészhallgatók  a pályázati tervvel megkeresték. A koncepció kidolgozása során lehetősége volt a Nemzeti Biztonsági Laboratórium két munkatársával, Dr. Kiss Zoltánnal és dr. Pályi Bernadette-tel konzultálni, akik éppen akkor tértek haza egy hosszabb külföldi kiküldetésből, amit Guineában töltöttek az ebola-járvánnyal sújtott területen. Így közvetlenül tájékozódhattak a helyszínen felmerülő problémákról: Afrikában járványok esetén a betegek ellátását az utak, az üzemanyag, a víz és az áram hiánya hátráltatja leginkább.

Project_DARU_2concept150 (2)
Forrás: Dávid Dóra, Tóth Viktor, Vad László Ádám

Ezért a magyar csapat egy olyan gyorsreagálású egység felállításának koncepcióját dolgozta ki, amely ezekre a problémákra adhat választ. A cél az volt, hogy az infektológusból, szociális munkásból, tolmácsból, további szakemberekből álló team minél rövidebb idő alatt az ebolagyanús eset helyszínére érjen, ugyanis a gyors intézkedéssel akár a járvány kitörése is megelőzhető. A csapat által tervezett mobil kórház előnye, hogy teherszállító helikopterrel két részben szállítható. Az első egység tartalmazza a labort, az elkülönítő részt és az orvosok lakhelyét, a szükség esetén érkező második egység pedig a kórház többi részét, a terápiás egységeket. A különleges hidraulikának köszönhetően szinte bárhol le lehet tenni az egységeket, így gyorsan el lehet juttatni a járvánnyal érintett területekre a szakembereket.

Vad László Ádám elmondta, a magyar csapat 135 pályázat közül „Honorable Mention” díjazásban részesült koncepciójának megvalósítása komoly költségekkel járna. A tervezés során a legjobb, leghatékonyabb megoldásokra törekedtek és a legmodernebb technikát használták: az efféle tervek megvalósítása a közeljövőben nem valószínű, ugyanakkor ezek az elképzelések fontos inspirációt jelenthetnek a járványok elleni globális küzdelemben részt vevő szakemberek számára.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.