Ünnepi tudományos ülést és névadó ünnepséget rendeztek az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekdialízis Központjában, ami idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját.  A központot dr. Miltényi Miklósról, a klinika tavaly elhunyt egykori igazgatójáról nevezték el, aki kiemelkedő szerepet játszott az első magyarországi gyemekdialízis központ létrehozásában.

RS34982_KA-20150911-IMG_9815-scrDr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hazai és nemzetközi szempontból is kiemelkedő jelentőségű esemény volt, amikor 1985-ben megnyílt az első szervezett formában működő gyermekdialízis állomás hazánkban. Hangsúlyozta, hogy a végstádiumú vesebetegségben szenvedő gyerekeknek azelőtt nem volt lehetőség a kezelésére, a gyermekdialízis központban végzett kezelés sok gyerek számára életmentő fontosságú volt. Dr. Miltényi Miklós, a klinika akkori igazgatója volt az, aki megteremtette a központ létrehozásának alapjait – mondta el.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte, Dr. Miltényi Miklós tanszékvezetőként, intézetvezetőként és igazgatóként olyan ikonikus professzor RS34971_KA-20150911-IMG_9845-scrvolt, akinek határozott személyisége nélkülözhetetlen volt a gyógyítás, az oktatás és a kutatás hármas egységének megteremtésében. Olyan vezető volt, aki az adott feladatrendszer mellett mindig az előrelépés lehetőségét tartotta szem előtt – fogalmazott. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, ennek köszönhetően jöhetett létre harminc évvel ezelőtt a Gyermekdialízis Központ, ami fontos mérföldkőnek számít. Először a túlélés esélyét adták a vesebeteg gyerekeknek, majd később, a gyermekvese-transzplantáció lehetőségével már egy komplex terápia vált elérhetővé, ebben az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a mai napig európai szintű munkát végez – emelte ki.

A tudományos ülés bevezetőjeként dr. Szabó Attila elmondta, a Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent a dr. Miltényi Miklós több mint 50 évet átfogó tudományos munkásságát összefoglaló tudományos bibliográfia, majd a nemzetközi adatok elemzésével mutatta be a központ működését. Dr. Sallay Péter előadásában a Gyermekdialízis Központ harminc éves történetét foglalta össze, dr. Reusz György, a klinika egyetemi tanára pedig a dialízis centrumból kikerülve transzplantáción áteső gyerekekről beszélt. Dr. Miltenberger-Miltényi Gábriel, Miltényi Miklós fia is résztvett a fórumon, aki szakterületéről, a klinikai genetikáról adott elő. Dr. Fekete Andrea, a SE-MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoport vezetője a diabéteszes neuropáthiáról tartott előadást, dr. Vannay Ádám laboratóriumvezető a klinika kutatólaboratóriumában végzett munkát mutatta be. Végül dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, a klinika egyetemi tanára dr. Miltényi Miklós munkásságát foglalta össze előadásában.

RS34944_KA-20150911-IMG_0100-scr

A tudományos ülés után felavatták a központ új tábláját is.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.