Tíz éven keresztül, 2014-ig volt a Szemészeti Klinika igazgatója dr. Németh János, aki leköszönő tanszékvezetőként a mostani Semmelweis Napon vehetett át arany pecsétgyűrűt. Mint arra honlapunknak adott interjújában visszaemlékezett: épp az egyesítés és az összeköltözés közötti időszakban vezette az intézményt. Hogy a két szemészeti klinika integrálását gördülékenyebbé tegye, szervezetfejlesztési tréningeket kezdeményezett és stratégiai teamek munkáját is segítségül hívta, eközben telemedicinális szűrőközpontotokat hozott létre, de bevezette a kompetencia alapú oktatást is.

RS33598_KA-20150722-IMG_6766-nemeth-janos-scrKinevezése előtt vonták össze az egyetem két szemészeti klinikáját, így ő már az egyesített intézmény vezetői állására pályázhatott. Dr. Németh János legfontosabb feladatának ezért mindvégig azt tartotta, hogy a kilenc éven át továbbra is két helyszínen működő intézmény minél egységesebben, egyúttal hatékonyabban vegyen részt a betegellátásban, a kutatásban és az oktatásban. „Több tervet készítettünk: teljesen új épületbe költözik a két klinika, vagy valamelyik intézmény befogadja a másikat. Végül a Mária utcai, korábbi II. Sz. Szemészeti Klinika frissen felújított épületében kapott helyet az egyesített Szemészeti Klinika két évvel ezelőtt” – idézi fel a leköszönt igazgató, aki két cikluson keresztül vezette az összevont intézményt.

Mivel a két klinika szakemberei – elmondása szerint – más-más elveket vallottak a betegellátás, az oktatás és a tudományos munka terén is, így fontos feladat volt ezek összehangolása. A szakemberekből 15 fős, különböző szemészeti témákat képviselő vezetői teameket alakított ki, amik munkáját egy szervezetfejlesztési tréning keretében pszichológusok, pszichiáterek és szociológusok segítették. Eközben a két intézmény tantervét integrálva közös curriculumot alakítottak ki, és elsők között vezették be a kompetencia alapú oktatást, melyek segítettek a gyakorlati ismertek hatékonyabb elsajátíttatásában, a TDK munkák számának növelésében és a rezidensképzés erősítésében. A tudományos munka integrációja után a közlemények éves száma több mint a duplájára nőtt, és 23-an védték meg PhD fokozatukat. Mára tulajdonképpen nem érezhető, hogy a Szemészeti Klinika két intézményből nőtte ki magát – fogalmaz dr. Németh János.

Eredményei között emelte ki, hogy az elmúlt évtizedben két telemedicinális szűrőközpont is létrejött a klinikán. A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés cukorbetegek szövődményének korai felismeréséhez járul hozzá. Ennek keretében országszerte 14 optikai szaküzletben készítenek digitális szemfenéki felvételeket, melyeket továbbítanak a klinika szakembereinek. Így sokkal több beteget érnek el, a módszer hosszú távon pedig hozzájárul a vakság megelőzéséhez is.

RS33583_KA-20150722-IMG_6835-nemeth-janos-scrEgy másik, immár fél évtizedes szűrőprogram keretében koraszülöttek szemészeti szűrését végzik a klinika szakemberei. A Csecsemő-Szem-Mentő Program lényege, hogy a Peter Cerny Alapítvány egyik mentőautójába egy speciális digitális kamerát szereltek fel, amivel az ország bármelyik pontján felvételeket tudnak készíteni a koraszülött csecsemő szeméről. Ezeket a klinikán lévő szakember értékeli, majd amennyiben kezelésre van szükség, az alapítvány mentője elviszi őt a helyszínre, a koraszülöttet tehát egyáltalán nem kell utaztatni. A program keretében eddig több mint háromezer gyerek szemét vizsgálták így meg, az időben elvégzett kezeléseknek köszönhetően pedig egyikük sem veszítette el a látását – hangsúlyozza a korábbi igazgató.

Dr. Németh János az igazgatói posztról való leköszönése óta is aktív. A vakság megelőzősére létrehozott nemzetközi szervezet, az International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) európai elnökeként például részt vesz abban a WHO által kezdeményezett nemzetközi munkában is, aminek célja, hogy 5 éven belül világszerte 25 százalékkal csökkentsék az újonnan diagnosztizált látássérültek, vakok számát. Ennek keretében, a klinika ebből a célból felállított kutatócsoportja egy országos szűrőprogram során néhány hónap alatt mintegy 3600 ötven év feletti lakosnál végzett ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukormérést és kérdőíves felmérést a saját otthonában. A vizsgálat a napokban ér véget, most jön az adatok kiértékelése – mondja dr. Németh János, aki a projekt szakmai vezetőjeként azt reméli, hogy a látássérültek pontos számának és a kiváltó okoknak az ismerete, ezekből pedig egy majdani, reprezentatív országos adatbázis létrehozása hozzájárul a megelőzéshez is.

RS33605_KA-20150722-IMG_6736-nemeth-janos-scrA leköszönt igazgató az utódját, dr. Nagy Zoltán Zsoltot még Szegedről ismeri, ahol a kilencvenes évek elején kezdtek együtt dolgozni. Később az I. Sz. Szemészeti Klinikán is egy munkacsoportban végeztük a tudományos munkát, majd egy évtizeden keresztül ő volt a helyettesem a Mária utcai épületben, így mindenre rálátása volt – emlékszik vissza dr. Németh János, aki ennek köszönhetően a klinika jövőjével kapcsolatban nem is aggódik.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.