Kedd délutánig több mint hetven bejelentés érkezett az egyetem szervezeti egységeitől az Operatív Irányítási Központhoz (OIK) a rendkívüli esőzés okozta károk miatt. A Műszaki Főigazgatóságtól kapott összesítés szerint a legtöbb esetben az alagsori helyiségek beázása, áramkimaradás és liftleállás okozott gondot. A szivattyúzás, takarítás, fertőtlenítés, a károk felmérése és a helyreállítás jelenleg is zajlik az érintett egységekben. A betegellátás biztonságát a rendkívüli időjárás miatti károk nem veszélyeztetik a Semmelweis Egyetem klinikáin, csak átmeneti nehézséget okozott az esőzés egyes klinikákon, jelenleg nincs fennakadás a folyamatos betegellátásban. 

A Központi Igazgatási Épületben hétfő este 10-15 centiméter magasan állt a víz, egyebek mellett az itt található OIK helyiségeit is ki kellett üríteni, ezért a hibabejelentéseket fogadó központ az ügyeletes mobiltelefonszámon (20-666-3333) és e-mailben (oik@semmelweis-univ.hu) érhető el. A Belső Klinika Tömb területén a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Központi Levéltár, valamint a Szemészeti Klinika alagsori rendelőit helyenként több tíz centiméteres magasságig elöntötte a víz. A Pénzügyi Igazgatóság, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika és az I.Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet alagsorai is szivattyúzásra szorultak.

RS33758_KA-20150818-IMG_7952-scr

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán az elektromos készülékekben, a falazatban, burkolatban, lábazatban keletkeztek károk. Az alagsori nyolc rendelőben kedden szüneteltetni kellett a munkát, a gyermekrendelés a felső ambulancián kialakított rendelőben zajlik átmenetileg, előreláthatólag a jövő héten a takarítás és a fertőtlenítés után visszaköltözhet eredeti helyére. A szintén az alagsorban található gombavizsgáló helyiség és biopsziás szoba előreláthatólag a jövő héten fogad újra betegeket. A fényterápiás rendelés az elektromos készülékek beázása a padozat és a falazat javítási munkái miatt előreláthatólag 2-3 hétig szünetel. Itt erre a hétre nem voltak kiadott időpontok egyébként, a jövő hétre előjegyzettek új időpontot kapnak – tájékoztatott Toronyi János, a klinika gazdasági irodájának ügyintézője.

Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is az alagsort és az alatta elhelyezkedő épületrészeket öntötte el a csatornából feltörő szennyvíz. Komoly károk keletkeztek többek között az ultrahang-laboratóriumban és a hozzá kapcsolódó helyiségekben, a tornateremben, a sterilizálóban, öltözőkben és raktárakban. A klinikát ellátó két kompresszor jelentősen meghibásodott, ezeket injektoros leszívó berendezésekkel pótolták ideiglenesen. A keddi nap folyamán öt, nem sürgősségi műtétet kellett elhalasztani. A klinika dolgozói arra koncentrálnak, hogy minél több betervezett műtétet el tudjanak végezni. A takarítás és a károk felmérése és a helyreállítás jelenleg is zajlik – tájékoztatta holnapunkat dr. Rigó János, a klinika igazgatója.

A Gyógyszerésztudományi Kar Hőgyes Tömbjét súlyosan érintette a hétfő esti esőzés. Az alagsori helyiségeket elöntötte a víz, így az oktatásra használt termek mellett komoly károk keletkeztek az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet gyári készítmények osztályán és a gyógyszer alapanyagokban is. Nagy értéket képviselő gyógyszerek áztak el és így mentek tönkre – tájékoztatott dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.  

A Külső Klinikai Tömb (KKT) igazgatóságához a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az I. Sz. Sebészeti Klinika részéről érkezett jelzés beázások miatt, az I. Sz. Sebészeti Klinikán emellett a liftek is meghibásodtak. Egyéb bejelentésről, valamint a betegellátást közvetlenül veszélyeztető helyzetről nincs tudomása a KKT igazgatóságnak. Az új Központi Betegellátó Épületben kisebb üzemzavarokat okozott csak a rendkívüli időjárás. 

Mint az körkérdésünkből kiderült: a Városmajori Klinikai Tömbben és a Kútvölgyi Klinikai Tömbben kisebb beázások voltak, de a betegellátást nem érintette a szélsőséges időjárás. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb pincéje beázott, helyenként 10-15 centiméter magasan áll a víz. Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) 3 emelet is elázott, még folyamatos a kárfelmérés a laborokban, leginkább az Élettani Intézet és a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet érintett.

RS33766_KA-20150818-IMG_7931-scrA Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában komoly károk keletkeztek, mint azt Szluka Péter igazgató elmondta: a pincében derékig állt a víz, több emelet is beázott, így a friss festés is sérült.  Az alagsorban az alsó polcon lévő könyvek megsemmisültek, a víz a szerverszobát is elárasztotta. A Központi Levéltár alagsorában is térdig ért a víz. Az előzetes felmérés alapján elsősorban selejtezésre váró dokumentumok áztak el, illetve semmisültek meg.

A Szolgáltatási Igazgatóság Központi Textiltisztító és Javító Üzeme, valamint a Balassa konyha alagsora, raktárai jelentős mértékben beáztak, ennek ellenére a szolgáltatást a területek igyekeztek teljes körűen biztosítani. 

Aktívan részt vettek a kárelhárításban az egyetem munkatársai és a Műszaki Főigazgatóság Biztonságtechnikai Igazgatósága, valamint Beruházás és Létesítmény-fenntartási Igazgatósága: az átfolyásokat igyekeztek eltömíteni, a vizet ahonnan tudták kimerték, a lifteket, ahol szükséges volt áramtalanították, ahol hozzá tudtak férni – és nem okozott fennakadást a gyógyításban – áramtalanítottak. A Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat vagyonőrei folyamatosan járőröztek az egyetem területén, és segítették az információáramlást is.

DP, PP, SZ

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Műszaki Főigazgatóság, EOK, NET

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.