Az egyesült államokbeli Budapest Semester in Cognitive Science (BSCS) programja keretében hat amerikai, egy osztrák, egy svéd és egy ukrán egyetemista vehetett részt az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet kurzusán. A systems neuroscience elnevezésű kurzus résztvevői a kéthónapos képzés zárásaként dr. Gerber Gábor intézetigazgatótól és az Egyesült Államokban élő dr. Érdi Péter agykutatótól, a nemzetközi program egyik alapító igazgatójától vehették át okleveleiket.

RS33696_TZ_20150807_088-scr (1)Az első alkalommal megtartott nyári kurzus sikerét a hétről hétre teljesített vizsgák jó eredményei is bizonyítják – emelte ki dr. Gerber Gábor az oklevelek átadása előtt. Egyúttal a Semmelweis Egyetem két és fél évszázados hagyományáról, kiváló oktatóiról és izgalmas hallgatói életéről is beszámolt a külföldi diákoknak. Dr. Érdi Péter, az intézet korábbi kutatója, a michigani Kalamazoo College professzora beszédében úgy fogalmazott, reméli, hogy a jelenlévő hallgatók közül többen is visszatérnek majd a Semmelweis Egyetemre, ha négyéves felsőfokú alapképzésüket követően az orvosképzést választják. Mint mondta, a most kézhez kapott oklevelükön az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet neve a garancia a biztos tudásra.

RS33703_TZ_20150807_142-scr (1)

A kurzust elvégző diákok megismerhették az idegtudomány molekuláris hátterét és a legmodernebb kísérleti módszereket, de abba is betekintést nyertek, milyen szerepe van az informatikának az idegtudományok kutatásában. Elsajátíthatták továbbá a magyar nyelv alapjait és a múzeumlátogatások, városnézések során megismerhették a közép-európai kultúra hagyományait is. Az amerikai diákok Kaliforniában, Cincinnatiben és Floridában végzik tanulmányaikat, míg a három európai hallgató Ausztriából, Svédországból és Ukrajnából érkezett a kurzusra. IMG_0944A kilenc diák hétköznap délelőttönként szemináriumokon vett részt, az egyhetes tananyag lezárásaként pedig valamennyi pénteki napon vizsgáztak. A hétről hétre más és más tantárgyakat biztosító study abroad program óráit az intézet és társintézeteinek munkatársai, valamint külföldön élő elismert magyar oktatók, kutatók tartották.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Tuba Zoltán; Anatómiai Intézet

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.