RS33679_KA-20150713-IMG_7193-tordai-attila-scrAz Országos Vérellátó Szolgálattól (OVSz) érkezett a Semmelweis Egyetemre dr. Tordai Attila, aki július elsejétől a Kórélettani Intézet igazgatója. Mint mondja, egész eddigi pályáját a vérellátónál, illetve előd-intézményeiben töltötte, ahol laboratóriumi diagnosztikával és tudományos munkával foglalkozott, emellett munkatársaival részt vettek Phd-hallgatók és szakorvosok képzésében is. „Ami mégis váltásra sarkallt, az az egyetemi légkör vonzása, az a kutatás-centrikusság és innovatív szemlélet, ami itt tapasztalható” – mondja.

Dr. Tordai Attila a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1987-ben. Egyetemistaként négy éven keresztül volt tudományos diákkörös és demonstrátor az akkori II. Sz. Kémia-Biokémiai Intézetben, dr. Machovich Raymund csoportjában, ahol a véralvadási rendszer biokémiájával foglalkozott. Noha a későbbiekben pályáját – 28 évet – az Országos Vérellátó Szolgálatnál, illetve különböző nevű jogelőd intézményeiben töltötte – mint mondja – mindig is megmaradt a kapcsolata a Semmelweis Egyetemmel, több publikációja született egyetemi kutatókkal, intézetekkel együttműködésben, valamint részt vett az oktatásban is; hematológiát, immunológiát és molekuláris diagnosztikát oktatott főként posztgraduális képzésben.  

RS33672_KA-20150713-IMG_7235-tordai-attila-scrAz Országos Vérellátó Szolgálat jogelődjénél 1996 óta volt a molekuláris diagnosztikai laboratórium vezetője, majd ez 2010-ben kiegészült a transzplantációs immungenetikai (HLA) labor vezetésével, míg fél éve laboratóriumi igazgatóvá nevezték ki. „Vonzott az egyetemi miliő, az a szemlélet, mely a kutatómunkát kiemelten fontosnak tartja” – mondja arra a kérdésre, miért döntött mégis úgy, hogy vált, és megpályázza a Kórélettani Intézet vezetői állását.

Dr. Tordai Attila kitért arra: tudja, nem gyakori az egyetemen az, hogy valaki külsősként érkezik, éppen ezért a munkáját helyzetfelméréssel kezdi. Minden munkatárssal leül egy hosszabb beszélgetésre, az intézet működését pedig áttekinti menedzseri szemmel, szervezeti szempontból is. Mint elmondta: az orvosi mellett egészség-gazdaságtani végzettsége is van, melyet reményei szerint hasznosítani tud annak érdekében, hogy az intézetben a napi működés kiszámítható, átlátható és tervezhető legyen.

RS33669_KA-20150713-IMG_7321-tordai-attila-scrAz új igazgató ezt is fontosnak tartja, ugyanakkor pályázatában a hangsúlyt az oktatás kapta, mellyel kapcsolatban célja a tárgy klinikumhoz való további közelítése. A kórélettan oktatását, helykeresését nehezíti, hogy egyfajta magyar specialitás, éppen ezért nincs szilárd nemzetközi fogódzó, forrástankönyv. Az oktatási tematika szeptembertől még biztos, hogy nem változik, ugyanakkor a dr. Tordai Attila célja, hogy friss szemmel tekintse át a tárgy oktatását, azt, hogy az egyes intézetek mikor, milyen mélységben foglalkoznak kórélettant érintő témákkal. Egy ilyen elemzés során kiderülhetnek az esetleges párhuzamosságok, és tovább lehet harmonizálni a tárgy oktatását.

Dr. Tordai Attila úgy fogalmazott: békés, derűs, de kitartó és lényegre törő embernek ismeri magát, ezt a szemléletet kívánja behozni új munkakörébe is. Nagy kihívás az egyetemi lét és az új munkaterület – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kihívások azért vannak, hogy megbirkózzunk velük, ehhez pedig megvan a kitartása.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.