A Semmelweis Egyetem meghívására Budapestre látogatott a Kína egyik legjelentősebb egyetemének számító Third Military Medical University (TMMU) delegációja. A találkozó elsődleges célja a 2013-ban Kínában megkezdett tárgyalások folytatása és a lehetséges együttműködési területek beazonosítása volt.

RS33274_KA-20150713-IMG_7094-scrA megbeszélésen dr. Szél Ágoston rektor a kínai fél érdeklődésére felvázolta a magyarországi orvosképzés felépítését, illetve közölte, hogy az együttműködés megvalósításának leghatékonyabb módját a közös kutatásban látja. Dr. Luo Changkun elnök a kínai katonai orvosi egyetem erősségeit mutatta be, dr. Bagdy György megbízott tudományos rektorhelyettes pedig ismertette a Semmelweis Egyetem fontosabb kutatási területeit.

RS33282_KA-20150713-IMG_7062-scrA találkozón világossá vált: a két egyetem vezetői az együttműködés elindítására minden képzési szinten lehetőséget látnak. Az egyetemek elsősorban rövid idejű részképzési csereprogramot alakítanának ki a graduális képzésben résztvevő hallgatók számára, valamint megvalósítanának egy közös ápolóképzést is. Dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar (ETK) korábbi dékánja azt javasolta, hogy az ápolóképzés terjedjen ki a mesterképzésben résztvevő hallgatókra is. Emellett posztgraduális szinten is sor kerülhet együttműködésre a két egyetem doktori iskolái között.

Dr. Szél Ágoston rektor a találkozó során elmondta: készen áll megkezdeni az együttműködést, valamint felkérte dr. Mészáros Juditot, hogy kapcsolattartóként vegyen részt a megvalósításban. A kínai vezetőség tagjai pedig arra tettek javaslatot, hogy 2015 októberének végén írjanak alá egy olyan szándéknyilatkozatot, amely formális keretet ad a két egyetem közti jövőbeli együttműködésnek. 

RS33264_KA-20150713-IMG_7128-scr

A kínai partnerintézmény kiemelkedő a traumatológia, az égési sérültek ellátása, a plasztikai sebészet, a kombinált traumák ellátása, az ortopédia, a szívsebészet, a tüdőgyógyászat, valamint a magaslati medicina terén. Az elnök elmondása szerint a fenti területeken világviszonylatban is vezető pozíciót foglalnak el.

A delegáció tagjaként volt jelen az intézmény vezetője mellett dr. Xu Dixiong az orvosi oktatási főosztály igazgatója, dr. Zhang He Qing az általános orvosi szolgáltatás igazgatója, valamint dr. Zong Zhao Wen, a traumatológiai sebészet igazgatója. A delegáció fogadásában dr. Szél Ágoston rektor mellett dr. Mészáros Judit, az ETK korábbi dékánja, dr. Bagdy György megbízott tudományos rektorhelyettes, dr. Rácz Károly, a Doktori Iskola elnöke, valamint dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője vettek részt.

RS33263_KA-20150713-IMG_7135-scr

A megbeszélést követően a kínai delegáció látogatást tett az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben, melyet dr. Matolcsy András mutatott be, ismertetve egyebek mellett a digitalizálás folyamatát is. A II. sz. Belgyógyászati Klinikán dr. Rácz Károly, a Doktori Iskola elnöke vezette körbe a delegációt, az Elméleti Orvostudományi Központ épületét, a laboratóriumokat és a kutatási tevékenységet pedig dr. Kaposi András mutatta be.

Vadlövő Judit – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.