RS32917_KA-20150629-IMG_6497-scrNegyedik alkalommal rendezték meg az Európai Transzkulturális Ápolási Egyesület (European Transcultural Nursing Association, ETNA) kétnapos nemzetközi konferenciáját, idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és az Egészségtudományi Kar (ETK) közreműködésével. Az eseményen több mint száz európai, ázsiai, afrikai és egyesült államok-beli szakember osztotta meg, hogyan tudnak megfelelni a migráció okozta egészségügyi kihívásoknak. Az eltérő szokásokkal, kultúrával bíró emberek megfelelő ellátásáról ötven előadás hangzott el az Egészségtudományi Karon.

RS32925_KA-20150629-IMG_6459-scrA konferencia résztvevőit dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán köszöntötte. Kiemelte: az éppen negyven évvel ezelőtt alapított Egészségtudományi Karon több mint háromezer magyar és külföldi hallgató tanul, ezzel az ETK a Semmelweis Egyetem második legnagyobb kara. A dékán bemutatta a kar épületét és képzéseit, kitérve az idegen nyelvű programokra és a lugánói kihelyezett képzésre, valamint a széleskörű nemzetközi kapcsolatokra.

A konferencia ösztönzi a tapasztalatok megosztását és új együttműködéseket valósít meg – mondta dr. Balogh Zoltán. A MESZK elnöke ismertette: a több RS32921_KA-20150629-IMG_6477-scrmint százezer egészségügyi szakembert megmozgató kamara célja, hogy szakmai és etikai támogatást nyújtson, illetve képviselje a szakmai, gazdasági és társadalmi érdekeket. Emellett hazai és nemzetközi képzéseket és konferenciákat szervez önállóan, illetve más szakmai szervezetekkel együttműködve.

RS32920_KA-20150629-IMG_6482-scrDr. Irena Papadopoulos, az ETNA elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy a tízéves szervezetet 2005-ben alapították Olaszországban, létrehozását az Európán belüli migráció növekedése motiválta. A szervezet célja egyebek mellett, hogy kutatásokkal és párbeszéddel fejlesszék és terjesszék a transzkulturális ápolói tudást az oktatás és a gyakorlat terén egyaránt.

A nemzetközi konferenciát az ETNA 2007 óta kétévente szervezi meg azzal a céllal, hogy megtalálják a lehetőségeket, amikkel még hatékonyabban reagálhatnak a migráció okozta egészségügyi kihívásokra. A kétnapos nemzetközi szakmai rendezvény minden alkalommal a helyi szakmai szervezetek és egyetemek részvételével valósulhat meg. Idén – Angliát, Írországot és Izraelt követően – a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Egészségtudományi Kar részvételével az ETK épületében várták a 21 országból érkező több mint száz ápolót, gyógytornászt és más egészségügyi szakdolgozót. RS32911_KA-20150629-IMG_6512-scr (1)Az eseményen ötven szakmai előadás hangzott el, melyek egy részét az Ápolástani Tanszék szakemberei tartották, a poszter szekcióban emellett huszonöten mutatták be eredményeiket. A rendezvény kórházlátogatással zárult, mely során a Magyar Zsidó Hitközség Szeretetkórházát mutatták be a résztvevőknek.

A transzkulturális ápolást 2003-óta oktatják az ETK BSc és MSc képzésében, 2012 óta pedig a kötelező szakmacsoportos továbbképzés egyik kötelező programja.

Dobozi Pálma, Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.