Huszonhatodik alkalommal vettek részt az ország minden tájáról érkezett orvosok, szakdolgozók és hallgatók az Országos Szülésznő-Védőnő-Gyermekápoló Konferencián, ahol a három szakma aktuális kérdéseit és a legújabb tudományos eredményeket bemutató előadások hangzottak el. A kétnapos rendezvényt – melynek helyszíne idén is a Nagyvárad téri Elméleti Tömb volt – a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatósága, a Magyar Ápolási Egyesület és a Magyar Védőnők Egyesülete szervezte.

rs56058_ka-20161124-img_3530-scrA rendezvény megnyitóján a házigazda Semmelweis Egyetem nevében dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte a védőnők, szülésznők és gyermekápolók munkájának fontosságát, mivel, mint fogalmazott, ők azok, akikkel az újdonsült szülők a gyermek világrajövetele után először találkoznak, és a közvélemény-kutatások tapasztalatai alapján rájuk hallgatnak leginkább.

Megnyugtató és segítőkész tudással kell rendelkezniük, hogy felhívják a szülők figyelmét, legyenek kritikusak az interneten található tanácsokkal és hírekkel kapcsolatban – mondta már dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a jelenlévőknek. Hozzátette, ez a konferencia arról is szól, hogy megosszák egymással a saját tudásukat, tapasztalataikat.

Odor Andrea, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnő Szakfelügyeleti Főosztály vezetője a szakmai programból kiemelte az anyatejes táplálással kapcsolatos ajánlásokat, hangsúlyozva a legalább hat hónapig tartó szoptatás jelentőségét. Kitért rá, a statisztikák alapján az anyatejes táplálás csökkenő tendenciát mutat, ezért reményét fejezte ki, hogy az előadások hozzájárulnak ahhoz, hogy új lendületet kapjon a széleskörű összefogás a szoptatás fontosságáról.

rs56066_ka-20161124-img_3495-scr

A 19. század elején a szülések 5 százaléka zajlott intézeti körülmények között, ez az arány ma már megközelíti a 99 százalékot – ismertette a megnyitón elhangzott beszédében Mészáros Magdolna, a Szakmai Kollégium Ápolás Tagozat elnöke megemlítve, napjainkban a szakmában dolgozóknak egy új szemlélettel, az otthonszüléssel kell szembenézniük.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének vezetője hangsúlyozta, ez a rendezvény már 27 éve jelent állandóságot azoknak az orvosoknak, szakdolgozóknak és hallgatóknak, akik két napon keresztül tanulhatnak egymástól és az előadásokból olyan ismereteket, amiket később a mindennapi munkájuk során is hasznosítani tudnak. A szakma színvonalának folyamatos emelkedésére utalva megemlítette, hogy a Semmelweis Egyetem Dies Academicus ünnepségén szülésznő és védőnő is PhD-fokozatú doktori kinevezést vehetett át nemrégiben.

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke, Bugarszki Miklós megnyitó beszédében azt kívánta a pályakezdőknek, ne ijedjenek meg a kezdeti nehézségektől, a tapasztaltabb kollégáktól pedig azt kérte, legyenek türelmesek a fiatalokkal szemben, segítsenek nekik, hogy a pályájukon maradjanak hosszú évekig.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.