Tárgyalásokat kezdett a Semmelweis Egyetem Azerbajdzsánnal egy székhelyen kívüli orvosképzés elindításáról, miután a Bakuban létrehozandó képzést támogatandónak tartja a magyar és az azeri kormányzat is.

Dr. Szél Ágoston rektor és dr. Pop Marcel, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója június 16-18. között látogatást tett Bakuban az azeri Oktatási Hivatal meghívására. A három nap alatt tárgyaltak Mikayil Jabbarov oktatási miniszterrel, Ogtay Shiraliyev egészségügyi miniszterrel, valamint Tóth Erika ideiglenes ügyvivővel. Meglátogatták az Azerbaijan Medical University klinikáit is, ahol megbeszélést tartottak Amiraslanov Ahliman Tapdig oglu rektorral.

RS32143_KA-20150617-20150617_1509162--scrAz azeri oktatási miniszter a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja az oktatási kapcsolatok fejlesztését Azerbajdzsán és Magyarország között, különösen a biomedicina területén. Mint mondta, reményeik szerint az együttműködés hozzájárul az azeri oktatási rendszer reformjához. Dr. Szél Ágoston rektor bemutatta a Semmelweis Egyetemet és a jelenlegi székhelyen kívüli képzéseket. Kiemelte: a lehető leghatékonyabb együttműködési forma kialakítása érdekében szükséges a helyi viszonyok és adottságok (infrastrukturális és személyi) megismerése. Ennek érdekében a magyar delegáció ellátogatott az Azerbaijan Medical University klinikáira. A tapasztaltak szerint modern, jól felszerelt osztályok állnak az oktatók, hallgatók és betegek rendelkezésére (kiemelkednek a fogászati klinika gyakorlótermei, valamint felszerelése), amiből arra lehet következtetni, hogy a szükséges infrastrukturális háttér rendelkezésre áll egy potenciálisan indítandó székhelyen kívüli képzéshez. Az azeri egyetem a SE-vel hasonló struktúrájú, három nyelven oktat (azeri, orosz, angol), és négy klinikával rendelkezik (fogászat, sebészet, onkológia, valamint egy poliklinika). 

Mikayil Jabbarov miniszter a lehetőségek között említette egy nagy autonómiával rendelkező, a helyi egyetemmel együttműködésben létrehozott képzés elindítását, illetve egy zöldmezős beruházás megkezdését, mely ugyanakkor hosszadalmasabb és költségesebb lenne.

Ogtay Shiraliyev egészségügyi miniszter az együttműködés lehetséges formái közé sorolta a hallgatók küldését a Semmelweis Egyetemre teljes idejű képzésekre, amihez tízéves bejáratott mechanizmus és állami ösztöndíj rendszer áll rendelkezésre. Szintén megoldás lehet a Semmelweis oktatóinak bekapcsolódása az azeri képzésbe, ehhez rendelkezésre áll állami támogatás. Indítható lenne 2+4 éves képzés is, a szakminiszter ugyanakkor – mint kifejtette – a 6 éves bakui kihelyezett képzés indítását preferálja.

RS32152_KA-20150617-164711-scrDr. Szél Ágoston rektor úgy vélte, a legeredményesebb és legtartalmasabb együttműködési forma a teljes idejű képzés bakui megvalósítása lenne, de egyben ez a legnehezebben megvalósítható is. Szóba jöhet még a „hamburgi modell”, ami ugyanakkor azeri szempontból félmegoldást jelentene – tette hozzá. A rektor kiemelte: a Semmelweis Egyetem nyitott minden típusú együttműködésre, ugyanakkor a székhelyen kívüli képzés elindítását komplex akkreditációs eljárásnak kell megelőznie, mely komoly előkészületeket igényel.

A további részleteket munkacsoportokban, valamint egy ismételt találkozó alkalmával pontosítják a felek. Az Azerbaijan Medical University-vel való kooperációhoz pedig egy együttműködési szándéknyilatkozatot készítenek elő a két intézmény nemzetközi területekért felelős munkatársai.

Dobozi Pálma
Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.