Kilencedik alkalommal rendezték meg május 28 és 31. között a nemzetközi C1-INH Deficiency Workshopot, az 1999 óta kétévente jelentkező konferenciára idén 34 országból 260 résztvevő érkezett. A III. Sz. Belgyógyászati Klinikáján működő Országos Angioödéma Központ szakemberei, dr. Farkas Henriette és dr. Varga Lilian által szervezett konferenciát dr. Karádi István klinikaigazgató nyitotta meg, a prezentációk fókuszában a herediter angioedema állt, a University of Calgary professzora, Tom Bowen pedig ‘for HAE Patients’ díjat vehetett át.

IMG_8439Meghívott előadóként a genetikai terápia lehetőségeiről számolt be Jacob Giehm Mikkelsen professzor (Aarhus University, Dánia). Erik Hack professzor (University Medical Center Utrecht, Hollandia) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a lokálisan megjelenő tünetek hátterében szisztémás folyamatok zajlanak.

A kutatási eredményeikről 85 absztraktot nyújtottak be a részvevők. A Farkas Henriette által vezetett Országos Angioödéma Központ eredményeiről munkacsoportunk (Varga Lilian, Csuka Dorottya, Veszeli Nóra, Kőhalmi Kinga, Kajdácsy Erika, Zotter Zsuzsanna, Horváth Diána, Czaller Ibolya), 6 előadásban és 6 poszterben számolt be. Ezek a prezentációk a betegség patomechanizmusáról, a betegséget befolyásoló tényezőkről, valamint a mindennapi gyakorlatban alkalmazott korszerű terápiával kapcsolatos tapasztalatokról szóltak. A konferencián Farkas Henriette és Lucay Andrea (II.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika) előkészítésében a gyermekek ellátásával kapcsolatos nemzetközi megegyezésen alapuló guide-line-t vitatták meg egy kerekasztal megbeszélés keretén belül. A záró ünnepségen négy fiatal előadót “Grant for Young Investigators” díjjal jutalmazott a szakmai bizottság, köztük Zotter Zsuzsanna, PhD-hallgatót a munkacsoportunkból.

A Workshopot legközelebb 2017-ben rendezik meg, ismét Magyarországon.

Veszeli Nóra, PhD-hallgató

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.