Az egészségturizmus lehetőségeiről, gyengeségeiről, eredményeiről és jogi szabályozásáról hallhattak előadásokat az érdeklődők az Egészségtudományi Kar (ETK) Alapozó Egészségtudományi Intézetének Társadalomtudományi Tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete által szervezett szakmai napon.

0A két intézmény két és fél éve kezdte meg az együttműködést, melynek eredményeként 2014 szeptemberében indult el az egészségturizmus-szervező szakirány az ETK-n. Létjogosultságát a háromszoros túljelentkezés is jelzi, ennek megfelelően az angol nyelvű képzés elindítása is terveink között szerepel – mondta köszöntőjében dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán.

Puczkó László, a BKF intézetvezetője az egészségturizmus kereteit vázolta fel nyitó előadásában, és megmutatta, hogy milyen széles is ez a piac valójában. A hazai kínálat jelenleg szűk, de észre kell venni, hogy létrehozható termék a fürdőkön és a plasztikai sebészeten túl is – remélhetőleg a képzésben részt vevő hallgatók ezen fognak dolgozni diplomájuk megszerzése után.

kincsesA Magyarországra gyógykezelési céllal érkező külföldi betegekről szólt Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő. Az egészségturizmusnak az egészségügyben is jelentős szerepe van, hiszen külső forrást hoz be, munkaerő-megtartó és innovációt elősegítő hatással bír. A jövőben törekedni kell a kiajánlható szolgáltatások minőségének és mennyiségének fejlesztésére, és megfelelő marketingstratégia kialakítására ahhoz, hogy a fogászathoz hasonlóan más egészségügyi területen is sikereket érjünk el a nemzetközi piacon – mondta Kincses Gyula.

novakSzegedi Andrea előadásából kiderült, mekkora szerepe lehet Magyarország egészségturizmusában a Független Államok Közössége (FÁK) országoknak.

Ezt követően Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ szegedi(OBDK) főigazgatója mutatta be a határon átnyúló egészségügyi ellátások jogi hátterét.

A turizmus, és ezen belül az egészségturizmus nemzetgazdasági jelentőségét, a már megvalósult és tervezett fejlesztéseket ismertette Ruszinkó Ádám. Az idei év prioritásai a 2015-ben induló EU támogatási programok meghirdetése és a védjegyprogramok kiszélesítése, ruszinkohosszú távú célok közé tartozik termálvizeink evidencián alapuló gyógyászati hatásvizsgálata, a gyógyhelyek fejlesztése, energetikai korszerűsítése és egyedi profilok kialakítása – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A rendezvény zárásaként Szalai Emese, az Egészségtudományi Kar oktatója mozgatta meg a hallgatóságot és mutatta be a balneoterápiában rejlő lehetőségeket, a wellness legújabb vívmányait. A gyógytornászként is dolgozó egészségturisztikai szakértő méltatta a hallgatóságot, amiért megragadták az új szakban rejlő lehetőséget, ugyanakkor biztatta is őket, hogy a későbbiekben a munka világába lépve ne csak elfogadják a számukra kínálkozó lehetőségeket, hanem újítóként teremtsék is meg azokat.

A Társadalomtudományi Tanszék munkatársai már több szakmai fórumot szerveztek, a tanszékhez köthető az idén harmadik alkalommal megrendezett Betegjogi- és a második alkalommal megtartott Oktatás-módszertani Szakmai Nap megszervezése is, így a szervezők ezt a fórumot is hagyományteremtő céllal rendezték meg.

Szabó Ágnes, Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.