RS20762_KA-20140717-IMG_7231-hallgato-scrÚj típusú tematikus világrangsort tett közzé a QS World University Rankings „Subject 2015” néven. A listán az orvostudományi képzés kategória világrangsorában a Semmelweis Egyetem bekerült az első 150  közé

Szluka Péter, a Központi Könyvtár igazgatója emlékeztetett arra: a  tavaly megjelent QS World University Rankings by Faculty tematikus listáján a Semmelweis Egyetem a 253. helyen állt, de ezen a listán a „Life Sciences & Medicine” kategórián belüli összes tudományterület összesítve szerepelt. Az új lista lehetővé teszi a tudományterületek szétválasztását, így a szakegyetemek rangsorolása pontosabbá válik. A „Life Sciences & Medicine” kategórián belül hét tudományterületi képzésnek – köztük a gyógyszerészetnek és az orvostudománynak – készítettek önálló világrangsort.

Az orvostudományi képzés kategória világrangsorában a Semmelweis Egyetemet a 101-150., a Debreceni Egyetemet a 151-200., a pécsi egyetemet a 201-250., a szegedit pedig a 251-300. helyek közé sorolták. A gyógyszerészeti képzések listájában a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is a 151-200. helyezést érte el.  Pontos helyezéseket csak a lista első 50 szereplőjére vonatkozóan tesznek közzé.

A tematikus listákat a korábban is alkalmazott módszertan alapján, az egyetemek elismertsége, munkatársai elégedettsége és a publikációk átlagos idézettségi mutatóinak vizsgálatával készítették. A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát.  

A magyarországi felsőoktatási intézmények közül nyolc egyetem képzései kerültek fel a tematikus rangsorokra: a Közép-európai Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is.

 

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.