RS30763_KA-20150425-IMG_9773-markusovszky-dombormuavatas-scrTöbb mint ötven éve, 1964. szeptember 5-én adták át a Rezső téren a Markusovszky Kollégiumot. Az alapítás félszáz éves évfordulójáról a névadó Markusovszky Lajos 200. születésnapján emlékeztek meg a kollégium egykori és mostani diákjai.

„A kollégium közösséget jelent, olyan emberek együttesét, akik valamilyen cél érdekében közösen tevékenykednek” – mutatott rá köszöntő beszédében dr. Szél Ágoston rektor. Saját emlékeit felidézve kitért arra is, a kollégista csoporttársak mindig rendelkeztek olyan bennfentes információkkal, amivel a külsősök nem; tudták előre, ki lesz másnap a vizsgáztató, vagy épp miket kérdeztek az előző napi vizsgán.

RS30762_KA-20150425-IMG_9777-markusovszky-dombormuavatas-scrSzólt arról is, hogy tavaly volt Balassa János születésének 200. évfordulója, akinek nevét szintén viseli egyetemi kollégium, három év múlva pedig Semmelweis születésének bicentenáriumát ünnepeljük. A rektor emlékeztetett arra, hogy Balassa és Markusovszky számos szálon kötődött egymáshoz, mindketten fontos szerepet játszottak a modern sebészet és orvosképzés kialakításában. Markusovszkyval együtt Semmelweis is tagja volt a Balassa János által alapított körnek, ahol a kor legnagyobb orvosai vitatták meg a magyar orvostudomány jövőjét.

„Másoknak élni és nem magának, ez adja meg az orvosi munka lényegét” – ajánlotta a rektor Balassa János szavait az ünneplők figyelmébe.

RS30754_KA-20150425-IMG_9801-markusovszky-dombormuavatas-scr (1)A program keretében dr. Szél Ágoston rektor és dr. Godó Ferenc közösen leplezte le a kollégium első emeleti nagytermében elhelyezett új Markusovszky Lajos domborművet, mely Nagy Gabriella keramikusművész munkája. Ezt követően Gáti Oszkár Jászai-díjas színművész olvasott fel gondolatokat barátságról, ünnepről, majd a kollégium jelenlegi hallgatóinak zenés, táncos, verses műsora következett. 

„Az, hogy te is Rezsős voltál, én is Rezsős voltam, mindig egy erős kapocs marad” – mondja dr. Szabó János, aki a több mint száz egykori kollégista egyike, aki eljött a jubileumi ünnepségre.  Ő 1984 körül lakott a Markusovszky Kollégiumban, s ahogy mondja, csupa jó emléket őriz. „A Rezső tér mindig híres volt arról, hogy nagyon jók a programok, nagyon jó a közösség, kulturális rendezvények, bulik, sok jól eltöltött, egymásra figyelős este emlékét őrzöm” – fogalmaz.  

RS30750_KA-20150425-IMG_9822-markusovszky-dombormuavatas-scr (1)„Itt voltunk fiatalok, itt lettünk felnőttek és itt ismerkedtünk meg egymással a férjemmel is, azóta pedig két gyermekünk is itt lakott. Szép emlékeink vannak, ezért is jöttünk most vissza” – meséli dr. Smodics Katalin, aki 1975-től hat évig volt „Rezsős”, jelenleg pedig Hegyeshalomban dolgozik háziorvosként. Mint mondja, sokakkal sikerült megőrizni a kapcsolatot.

Dr. Mihály Erzsébet gyermekorvos szintén hat évig lakott a Rezső téren, ma egyébként Cegléd mellett, a szülőfalujában dolgozik. „Legszebb éveimet itt töltöttem, bár akkor ezt nem tudtam. Mindig azt hittük a vizsgaidőszakban, hogy nekünk van a legnehezebb sorunk, mindenki a strandon van rajtunk kívül, de valójában éltünk mint hal a vízben” – emlékszik vissza.

„1979-ben végeztem, és végig itt laktam a Rezsőben, ami úgy látom, nem sokat változott azóta, bár a négy ágyas szobák három ágyasok lettek ” – tekint körbe dr. Juhász Márton, aki belgyógyász lett, jelenleg pedig Komáromban dolgozik háziorvosként.  Mint meséli, mindig nagy élet volt a kollégiumban, a diszkóhoz egy német diák hozta a lemezeket, így már abban az időben jó zenékhez jutottak. „Ez volt a hőskor szerintem” – jegyzi meg.

RS30773_KA-20150425-IMG_9711-markusovszky-dombormuavatas-scrAz évforduló alkalmából dr. Majorné Nagy Zsuzsanna nevelőtanár kiállítást állított össze az elmúlt ötven év fotóiból és újságcikkeiből. Az egyetemi újságban 1964-ben, a kollégium átadásakor megjelent cikk szerint „az ország egyik legkorszerűbb diákotthona” volt a Markusovszky Kollégium. A 400 itt lakó hallgató negyede külföldi volt, 36 különböző országból érkeztek. Az újságcikkekből kiderül például, hogy 1976-ban a világhírű Selye János első hazai látogatásakor a Markusovszky Kollégiumban tartott előadást a stresszelméletéről, de emlékezetes volt Szent-Györgyi Albert látogatása is, akit először Szentágothai professzor kísért. „A lépcsőkön és az ablakokban is ültek az egyetemi hallgatók” – olvasható a korabeli beszámolóban.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.