Segíti a szakmai fejlődést, nyelvtanulási lehetőséget biztosít, de a kapcsolatépítésre is kiváló alkalom a Jellinek Harry Ösztöndíj, amire ötödéves orvostanhallgatók május 4-ig jelentkezhetnek. A pályázók közül a legjobb négy hallgató tíz-tíz hónapot tölthet az egyik legeredményesebb európai egyetem, a Heidelbergi Ruprecht Karls Universität kutatólaboratóriumaiban vagy oktatókórházaiban.

RS30425_KA-20150414-IMG_1960-sotonyi-peter-scr
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Tanácsának ösztöndíjával a hallgatók Heidelbergben bekapcsolódhatnak egy ottani kutatócsoport munkájába, de lehetőségük van a jelenleg végzett kutatómunkájuk folytatására is. Aki a klinikumban tervezi jövőjét, a tíz hónapot érdeklődésének megfelelő egyetemi oktatókórházban is eltöltheti, ahol a betegellátásban vehet részt. Dr. Sótonyi Péter rector emeritus, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program tiszteletbeli elnöke honlapunknak adott interjújában kiemelte: a Jellinek Harry Ösztöndíj amellett, hogy nyelvgyakorlási lehetőséget biztosít, segíti a szakmai fejlődést és kiváló alkalmat nyújt a kapcsolatépítésre is. A heidelbergi egyetem ugyanis egyike a legjobb európai felsőoktatási intézményeknek, a német rangsorokban általában első helyeken szerepel. A hallgatóknak a kinn tartózkodást teljes egészében az ösztöndíj, az utazási költségeket pedig a Semmelweis Egyetem fedezi. Heidelberg egy tipikus egyetemi város, aminek izgalmas, sokszínű hallgatói légkörébe jó bekapcsolódni – tette hozzá.

kolonicsDr. Kolonics Ferenc PhD-hallgató három éve töltött tíz hónapot Heidelbergben az ösztöndíjnak köszönhetően. Mint mondta, számára annak idején egyértelmű volt, hogy jelentkezik a pályázatra. „Egy külföldi tanulmányút mindenképp rengeteg tapasztalattal gazdagítja az embert, ezért nem is kérdés, hogy ki kell próbálni” – fejtette ki. Szerinte aki már hallgatóként tudományos tevékenységet végez, legtöbbször csak egyetlen kutatócsoport munkáját ismerheti meg. Egy külföldi tanulmányút keretében azonban új témába áshatja bele magát, vagy a saját témáját ismerheti meg teljesen más megvilágításban. Ráadásul szakmai és magánéleti önállóságra is nevel, hiszen odakint jobban magunkra vagyunk utalva – fogalmazott.

tothandras2Dr. Tóth András PhD-hallgató egy nemzetközileg igen elismert élettani kutatócsoport munkájába kapcsolódhatott be heidelbergi tanulmányútján. „A kinti munkám során számos eredményt értünk el, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy új nézőpontokat, másfajta megközelítéseket ismerhettem meg, a kint tanultakat pedig azóta itthon kamatoztathatom” – számolt be, hozzátéve, hogy számára az út szakmai előnyei mellett legalább annyira fontos, hogy új barátságokat is köthetett Heidelbergben.

Dr. Jellinek Harry professor emeritus, a II. Sz. Patológiai Intézet egykori igazgatója jóvoltából első alkalommal harminc évvel ezelőtt nyílt lehetőség arra, hogy a Semmelweis Egyetem két ötödéves hallgatója a heidelbergi egyetemen tölthessen tíz hónapot. 1990-től a freiburgi egyetem is bekapcsolódott a magyar hallgatók fogadásába, a Heidelberg-Freiburg ösztöndíj pedig egy évvel a professor emeritus halála után, 2006 óta Jellinek Harry Ösztöndíjként van meghirdetve. Csak az első 12 ösztöndíjasból 11-en PhD-fokozatot szereztek, de többen vehették át később a nagydoktori fokozatot, docensi, illetve tanszékvezetői kinevezést is. A heidelbergi ösztöndíj hozzájárulhat tehát az oktatói-kutatói utánpótlás építéséhez is – hangsúlyozta dr. Sótonyi Péter.

A pályázatok előbírálatát a Kerpel-Fronius Ödön Program Tehetséggondozó Tanácsa által kijelölt bizottság végzi, a nyertes pályázókról azonban a fogadó egyetem dönt. Az ösztöndíjat elnyert hallgatók automatikusan felvételt nyernek a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programba is. A jelentkezés részletei ide kattintva érhetők el.

A heidelbergi, illetve a freiburgi tanulmányutakon résztvevő hallgatók hagyományosan a Semmelweis-Freiburg-Heidelberg szimpóziumon mutathatják be eredményeiket, idén a Semmelweis Szalonban június 12-13-án. A német és angol nyelvű szimpózium idei főtémája „Gesundes Leben und aktives Altern – Egészséges élet, aktív öregedés”.
 

Mozer Mária

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.