RS30403_KA-20150413-IMG_3207--scrA modern anatómia megteremtőjének tartott Andreas Vesaliusról látható a héten kiállítás a Semmelweis Szalonban. Az öt transzparensből álló utazó kiállítást a belga külügyminisztérium munkatársai állították össze a németalföldi orvos születésének 500. évfordulójára. Dr. Szél Ágoston rektor megnyitó beszédében hangsúlyozta: Vesalius születésének évfordulóján az anatómia megszületését is ünnepeljük.

RS30404_KA-20150413-IMG_3204--scrA rektor emlékeztetett arra is, hogy Vesalius 1543-ban íródott híres, De humani corporis fabrica (Az emberi test működéséről) című könyvéből a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára is rendelkezik példánnyal. Kitért arra is, hogy az anatómia helyzete napjainkban nagyon aktuális téma. Minden curriculum reformnál előkerül a kérdés, hogy szükséges-e ilyen magas óraszámban oktatni a tárgyat. Több nyugat-európai országban csökkennek az anatómiai órák, sőt van ahol ki is került a kurrikulumból – jegyezte meg a rektor, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem büszke arra, hogy a klasszikus utat követi az anatómia oktatásban.

RS30400_KA-20150413-IMG_3214--scrA kiállításmegnyitón dr. Raphael Suy, a Leuveni Egyetem professor emeritusa „Az anatómia megújítása: Vesalius szent küldetése” címmel tartott előadást, melyben egyebek mellett arról beszélt: miként tudta Vesalius mindössze öt év alatt megírni nagy művét. A De humani corporis fabrica hét könyv egy kötetben, 660 oldalon, mintegy 300 illusztrációval. Mint emlékeztetett, Vesalius 1538-ban kezdte el az emberi testen végzett boncolásait a pádovai egyetemen, műve személyes kutatásaira épült. A könyv elkészítéséhez ezen kívül szükség volt még Vesalius magas szintű képzettségére, önbizalmára és az anatómia iránt érzett szenvedélyére.

RS30388_KA-20150413-IMG_3248--scrDr. Wenger Tibor, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára „Embriológia, a humán anatómia születése és fejlődése” című előadásában több, Vesalius könyvéből származó képpel illusztrálta, hogy milyen pontosan, néhány kitételtől eltekintve a maihoz nagyon hasonló módon ábrázolta Vesalius például a bélrendszert vagy éppen a véredényeket, az aortát. Áttekintette az anatómia oktatás fejlődését is, mely a pádovai egyetem híres előadójából indult. Ma az oktatást számos modern technológia segíti, így a boncolás mellett a mikroszkópos, a funkcionális, a klinikai és a komputerizált anatómia is szerepet kap a tanításban.

A kiállítás április 13-17. között tekinthető meg a Semmelweis Szalonban, előzetes bejelentkezés után (kapcsolat: 06 20/825 9829, 06 20/825 9835). A tárlatot a következő hónapok során több országban is bemutatják majd.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.