Dr. Falus András immunológus, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára vehette át az öt évre szóló Magyar Tehetség Nagykövete címet. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács indoklása szerint dr. Falus András megválasztásával a korábban alig képviseltetett természettudományos terület nyer elismerést és példaképet, de kinevezése a természettudósi életpálya megbecsülését is kifejezi.

RS30372_KA-20150403-IMG_9736-scr (2)„Sikeres tehetséggondozás nem képzelhető el a közoktatás és a felsőoktatás alapműködésének kormányokon átívelő fokozott támogatása, a kiszámíthatóság és a meglévő torzulások kiküszöbölése nélkül” – hangsúlyozta dr. Falus András a díj átvételekor. A címet adományozó Nemzeti Tehetségsegítő Tanács az indoklásban kiemelte a professzor dr. Kopp Máriával közösen létrehozott civil szervezetben végzett munkáját, a kutatók és orvosok újabb generációinak kinevelésében betöltött több évtizedes szerepét, illetve a Kutató Diákok Mozgalmában ellátott mentori feladatait is. Dr. Falus András honlapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: nagykövetként sem változik feladata: nevel és mentorál, amíg csak teheti.

RS30370_KA-20150403-IMG_9751-scr (1)Dr. Falus András azt vallja: rendkívüli jelentősége van a tehetségek kiemelésének, ám talán még ennél is fontosabb, hogy az egészségnevelés minél előbb, akár már óvodás kortól széles körben hozzáférhető legyen, és még a legtávolabbi falvak fiataljai se szenvedjenek belőle hiányt. „A jövő Magyarországa a tehetséggondozás mellett legnagyobb mértékben a hátrányos helyzetű gyerekek integrációján és a közoktatáson múlik, de egyértelmű az is, hogy mindezen ambíciók üres sallangok, amíg gyermekéhezés létezik” – vélekedett.

A Semmelweis Egyetem egyetemi tanára éppen ezért hozta létre három évvel ezelőtt dr. Kopp Máriával az Eduvital Egészségnevelési Társaságot, amelynek legfőbb küldetése a fiatalság testi és lelki egészségének javítása. A civil kezdeményezés közel félszáz önkéntese – orvosok, biológusok, pszichológusok, szociológusok, bioetikusok, teológusok és egészségpolitikai szakemberek – kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szükséges testi-lelki egészségügyi ismeretek elsajátíthatóak legyenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára is szerte az országban.

MagyarTehetsegNagykovete

Bár a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a  Magyar Tehetség Nagykövete címet „olyan kiemelkedő személyiségeknek adományozza, akik terjesztik a nemzet formálásáért tettre kész, s a nemzet felemelkedését szolgáló ember mintaképét”, dr. Falus András saját bevallása szerint tanítványaitól tanul a legtöbbet. Mint mondja, szerencsésnek érzi magát, mert évtizedek óta rengeteg tehetséges, elkötelezett PhD-hallgatóval van körbevéve, de a középiskolás Kutató Diákok Mozgalmának mentoraként még fiatalabbakkal is rendszeresen találkozik. „Aki tanít, tudja, hogy a legnagyszerűbb érzés a csillogó, értő szemek látványa és kisugárzása. Tanítás közben, ha azt komolyan veszi, az oktató is tanul, hiszen a tanítványok részéről újabb és újabb kérdések, szempontok merülnek fel” – fogalmazott.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.