Dr. Tringer László szakmai életpályájába és a pszichiátria elmúlt ötven évébe enged betekintést a Fél évszázad a lelki betegek szolgálatában című könyvével, melyet a Semmelweis Szalonban mutattak be. A szerzővel dr. Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika megbízott igazgatója és dr. Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság előző elnöke beszélgetett. „Dr. Tringer László, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi tanára folyamatosan figyelemmel kíséri a pszichiátria, pszichoterápia területén megjelent tudományos felismeréseket, kutatási eredményeket, valamint a diagnosztika és a terápia új módszereit” – olvasható a kötet dr. Simon Lajos által jegyzett előszavában.

RS29745_KA-20150324-IMG_2639-tringer-laszlo-konyvbemutato-scrA könyv dr. Tringer László orvosi pályájának egyik első fontos állomásával, a pszichológia és a pszichiátria objektivitására törekvő pszichometriával indul, majd a pszichoszomatikus orvoslást mutatja be. A kötet harmadik szakasza azokat az új terápiás eljárásokat ismerteti, amiket a szerző maga kezdeményezett, ezt követően pedig a pszichoterápia oktatásának elindításáról és az újonnan bevezetett pszichoterápiás eljárásokról számol be, melyeknek szintén aktív részese volt – ismertette a fejezeteket dr. Simon Lajos. A kötet betekintést nyújt még egyebek mellett fő kutatási területébe is, így a neurózis, a szorongás és a depresszió hátterét is megvilágítja. „Ez egy olyan ember üzenete, aki mindig nyitott szemmel járt és minden érdekelte, ami valamilyen módon kapcsolódik a pszichiátriához” – állította a kötetről dr. Simon Lajos. Hozzátette: mivel az író nem csak orvos, hanem pszichológus és teológus is, az utolsó fejezetben általános bölcseleti kérdéseket feszeget.

RS29742_KA-20150324-IMG_2649-tringer-laszlo-konyvbemutato-scrDr. Lehóczky Pál a mű születésével kapcsolatban megosztotta: dr. Tringer László saját 75. születésnapjára készítette, majd kollégái, volt tanítványai is írtak hozzá egy-egy fejezetet. „Bár az író pályájának íve töretlen, sokszor kitekintett más tudományterületek felé, mert hajtotta a kíváncsiság. A begyűjtött tudást később szétosztotta, így ebből többek között én is részesülhettem” – idézte fel. Kifejtette: ez az izgalmas, tudományos és emberi olvasmány nem csak arról szól, mi mindenre képes az orvostudomány, hanem arról is, hogy ezen kívül is van élet, még az orvosok számára is. Hogy vannak olyan teológiai, filozófiai, és főként emberi kérdések, amiket érdemes átgondolni.

RS29727_KA-20150324-IMG_2694-tringer-laszlo-konyvbemutato-scrDr. Tringer László kiemelte: egész életében azok az emberek foglalkoztatták, akiket a társadalom, sőt sokszor az orvostudomány sem tart betegeknek, mindössze annyit gondolnak róluk, hogy szenvednek. Ennek azonban ellentmond, hogy az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint ők veszik igénybe az egészségügyi ellátás egyharmadát, és róják a legnagyobb gazdasági terhet a társadalomra, velük tehát igenis foglalkozni kell. Kíváncsi természetével kapcsolatban azt mondta: mindig az éppen aktuális helyzetből adódott, mivel foglalkozzon, hiszen az orvostudomány megközelítései folyamatosan változnak, ehhez pedig alkalmazkodni kell.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.