RS28732_KA-20150226-IMG_5893-kapocsi-judit-scrDr. Kapocsi Judit egyetemi docens, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, a Klinikai Farmakológiai Egység vezetője tavaly novemberben vehette át az Aposztróf Kiadó novellapályázatának fődíját. Két évvel korábban bekerült egy írása a kiadó pályázatán díjazott írásokat összegyűjtő antológiába, egy mesekönyvet és egy kisregényt is kiadott.

Dr. Kapocsi Judit 1981-ben szerezte meg szakvizsgáját belgyógyászatból, majd 1989-ben klinikai farmakológiából. 1994-től a vezetője lett annak a csoportnak, amely a Szent Imre Kórházban klinikai farmakológiai kutatásokat végzett. A medikusoktatásban és akkreditált tanfolyamok szervezésében is részt vett.

2003-tól a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik, ahol többek között a medikusképzésben való részvétel, gyakorlati és elméleti oktatás, a klinikai farmakológiai szakvizsgára készülő kollégák gyakorlati képzése és vizsgáztatása, valamint akkreditált tanfolyamokon tartott előadások fűződnek nevéhez. Igazán nagy eredménynek azt tartja, hogy a klinikai farmakológia, vagyis a gyógyszereknek a szervezetre, illetve a szervezetnek a gyógyszerekre gyakorolt hatásával foglalkozó tudományág a graduális és a posztgraduális képzésben is hangsúlyosabban megjelenik. Oktatói munkájáért 2014-ben a Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetéssel jutalmazták. 

2009-ben indított egy nem kötelezően választható kurzust, amely a hétköznapi életben is hasznosítható tudást ad a hallgatóknak: konkrétan azokra a veszélyekre fókuszál, hogy a gyógyszeres kezelés hogyan okozhat károkat a gyógyszermellékhatások, gyógyszerinterakciók tekintetében. Ezeken a kurzusokon a gyógynövényekről, étrendkiegészítőkről is szó esik, olyan gyógyhatású készítményekről, amelyek helyesen alkalmazva elősegíthetik a gyógyulást, de ha nem hozzáértő módon használják fel őket, nagy károkat is okozhatnak. Volt hallgató, aki a TDK után ebből a témából sikerrel szerepelt nemzetközi kongresszuson, és szakdolgozatok is születtek a témában.

Dr. Kapocsi Judit nemcsak az oktatásban tartja fontosnak azt, hogy szakterületének eredményeit a mindennapi élet szempontjából is megvilágítsa. Ezért tudományos publikációi mellett rendszeresen közöl ismeretterjesztő, népszerűsítő cikkeket, ilyen témájú tévéműsorokban és a Kutatók Éjszakája programjain is szerepelt.

A Semmelweis Egyetemen végzett munka mellett néhány éve kezdett irodalommal foglalkozni. 2009-ben unokái történeteiből írt mesekönyvet, ezt egy évvel a magánkiadás után az Acta Publica kiadó is megjelentette. A mesék mellett novellákat is ír: 2012-ben az Aposztróf Kiadó novellapályázatának díjazottjait bemutató antológiában jelent meg egy írása, a 2014-ben meghirdetett pályázaton pedig Kalakukko című novellájával fődíjat nyert. Mint elmondta, számára az írás folyamata azt jelenti, hogy egy benne kialakult történetet fogalmaz meg, amelynek a szereplői, cselekménye sokszor már eleve készen vannak. A hosszú ideig tartó, öntudatlan érlelődés után egy kezdőmondat indíthatja el az írást, ami nagyon intenzív koncentrációt igényel. Az alkotás folyamatát felszabadító érzésként éli meg, amely ugyanúgy hasonlíthat egy nyomozásra – az író saját történetei, szereplői után nyomoz –, mint ahogy a farmakológiai kutatások vagy a diagnosztika is sok esetben erre a sémára épül.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem