A Szemészeti Klinika kutatócsoportja egy április elején induló országos szűrőprogram keretében mintegy 3600 ötven év feletti lakost vizsgál meg saját otthonában. A két és fél hónapon át tartó projekt során párhuzamosan két szakképzett csapat járja az országot, és végez 105 körzetben, körzetenként 35 lakosnál ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukormérést és kérdőíves felmérést.

RS29298_KA-20150317-IMG_7553-szemeszet-szures-scrA körzeteket és az érintetteket, bevett statisztikai eljárást alkalmazva egy szoftver választotta ki véletlenszerűen. Ezt követően a polgármesteri hivatalokon keresztül igyekeztek olyan helyi segítőket találni, akik a legjobban ismerik a lakosságot, legyen az védőnő vagy közös képviselő, a továbbiakban pedig ő veszi fel elsőként a kapcsolatot az érintettekkel. A felmérés előtti hetekben így az érintetteket pontosan tájékoztatni fogják a vizsgálat menetéről és időpontjáról.

RS29304_KA-20150317-IMG_7523-szemeszet-szures-scrA szűrőbusz bemutatásakor dr. Németh János, a projekt szakmai vezetője a Belső Klinikai Tömb udvarán elmondta: minden érintett egy 20-30 perces vizsgálaton fog átesni. Mindkét busszal szemész szakorvos, nővér és asszisztens érkezik majd a lakosokhoz, akikkel helyi segítők könnyítik a kommunikációt. A Szemészeti Klinika igazgatóhelyettese tájékoztatott: évente négy-hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, a látássérültek pontos száma azonban nem ismert. A megelőzéshez alapvető fontosságú a statisztikai adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról, ezért indítják el a szűrővizsgálatot. A felmérés alapján várhatóan egy éven belül reprezentatív adatbázis jöhet létre.

Dr. Szabó Dorottya PhD-hallgató, a projekt koordinátora a vizsgálat menetéről számolt be: elsőként megmérik a felkeresett lakos vércukorszintjét, majd az asszisztens megvizsgálja a látásélességét is. Ezt követően a jelenlévő szemész egyenes tükörrel felméri a szemlencsék állapotát, illetve csökkent látásélesség esetén szemfenék vizsgálatot is végez. Végül pedig, ha a helyben mért vércukor érték magas, vagy ismerten diabéteszes a lakos, akkor pupillatágításban is megvizsgálják a szemfenék állapotát a lehetséges szövődmények kiszűrésére. Mindeközben a vizsgálatot végző szakemberek egy adatlapon megjelölik a látásromlás elsődleges okát, illetve kikérdezik a pácienst az esetlegesen fennálló cukorbetegség súlyosságáról és a látásáról is.

A programot a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság is támogatja.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.