RS28084_KA-20150203-IMG_0721-kutatoi-szalon-scrBár az idei év még elsősorban a jogi adminisztrációs folyamaté, már elkezdődik annak előkészítése, hogy mely kutatási programok kaphatnak támogatást az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Hivatal) pályázatnak köszönhetően létrejött konzorcium keretein belül – mondta Fürjes Balázs, a Semmelweis Egyetemet is képviselő, EIT-n belül működő InnoStars csoport elnöke, aki dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes meghívására tartott tájékoztatót a februári Kutatói Szalon keretein belül. Fürjes Balázs hangsúlyozta: ténylegesen 2016-tól lehet pályázni, azonban a projektötletek összegyűjtése már most fontos, hiszen a jó ötleteteket megpróbálják beépíteni az üzleti tervbe.

Mint arról már beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem is tagja lett Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésének. Az EIT Knowledge and Innovation Community (Tudás és Innovációs Hálózat, KIC) pályázaton nyertes konzorcium tagjai között Európa legjelentősebb egyetemei találhatók meg, Magyarországról a Semmelweisen kívül még a Debreceni Egyetem, a GE Healthcare és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) tartozik még az újonnan létrejött innovációs közösséghez.

Az EIT Health KIC kulcstémái: egészséges agy, kardiovaszkuláris betegségek/metabolizmus/táplálkozás, onkológia, big data/smart data, high-tech rendszerek, autonómia, egészségügy és öregedés, krónikus betegségek menedzsmentje, egészséges élet és aktív öregedés etikai vonatkozásai A Semmelweis Egyetem aktív szerepet játszik a most kialakuló KIC menedzsmentjében is, mivel dr. Farkas Lilla, az Innovációs Központ igazgatója az InnoStars interim üzletfejlesztési vezetője lett.

RS28081_KA-20150203-IMG_0728-kutatoi-szalon-scrFürjes Balázs a Szalonban tartott tájékoztatón kiemelte, az Európai Innovációs és Technológiai Hivatal (EIT) alapelve, hogy jussunk el az ötlettől a termékig, a laboratóriumtól a piacig, a PhD-tól a vállalkozóvá válásig. Az EIT különböző tematikus területeken indít hét éves programokat, éppen ezért a projektekben, tudásközösségekben való részvételhez nagyfokú önállóság és hét éves tervezés szükséges, melynek a végén kell elszámolni az eredményekkel. A projektekből 25 százalékot finanszíroz az EIT, ez éppen az együttműködés és bizalomépítés azon költségeinek fedezésére elegendő, melyekhez más forrást nehéz találni.

A program alapvető lényege, hogy a vállalatok a kutatási igényeik kielégítésére jobban használják az egyetemeket, az egyetemek pedig a vállalatok igényeire reagáljanak és az intézményekben születő ötletek tényleg a piacra kerüljenek.

A szervezetnek jelenleg 154 tagja van, 6 ún. „co-location” központba rendeződve, ezek mellett működnek az InnoStars régiók.

Az alkalmazott projektszelekciós mechanizmussal kiválaszthatók az európai szinten legfontosabb témák, legjobb projektek, legkiemelkedőbb kutatók – a párhuzamosságokat kiküszöbölve – mutatott rá Fürjes Balázs. Elmondta azt is: két éve dolgoznak a konzorcium összeszervezésén, szeptemberben adták le a pályázatot és december végén hirdették ki a pozitív eredményt. A Semmelweis Egyetem kutatói az Innovációs Központon keresztül kapcsolódhatnak be a különböző programokba, így ötletükkel, kutatási témajavaslatukkal a Központ munkatársaihoz kell fordulniuk első körben.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.