A 2015-ös év első Kutatói Szalonjában a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának két nyertese számolt be eddigi kutatási eredményeiről. Dr. Csanády László, az Orvosi Biokémiai Intézet egyetemi docense és dr. Patócs Attila, a Laboratóriumi Medicina Intézet Endokrinológiai Genetika Laboratóriumának vezetője nem csupán a Semmelweis Egyetem, hanem az egész ország büszkeségei – mondta köszöntőjében a rendezvény házigazdája, dr. Rácz Károly. A Doktori Tanács elnöke szerint a Lendület pályázat keveseknek jár, a szigorú kritériumok miatt ugyanis idáig csak megkülönböztetett teljesítménnyel juthatnak el a fiatal kutatók.

RS28074_KA-20150203-IMG_0767-kutatoi-szalon-scrDr. Rácz Károly elsőként dr. Csanády Lászlót mutatta be. Mint ismertette, egyszerre három egyetemen, a Semmelweis mellett az ELTE-n és a BME-n is tanult, orvosi diplomáját 1995-ben vehette át. Még hallgatóként ismerkedett meg az Orvosi Biokémiai Intézettel, ahol tudományos diákköri munkát végzett, majd öt évet töltött a New York-i Rockefeller Intézetben, itt védte meg PhD értekezését is. Hazatérve a 2013-as Lendület program elnyerésével az ioncsatornák szerkezetével és működési mechanizmusaival foglalkozó kutatócsoportot alakított az Orvosi Biokémiai Intézetben. Két alkalommal nyerte el a Bólyai János Kutatási Ösztöndíjat és a Semmelweis Egyetem Merit Díját, emellett a Huzella Emlékérem és Jutalomdíj birtokosa, valamint az egyetem Kiváló Oktatója.

RS28067_KA-20150203-IMG_0787-kutatoi-szalon-scrDr. Csanády László öt év tanulás után 2000-ben költözött haza az Egyesült Államokból, ahol PhD tanulmányai alatt kezdte kutatni a szervezetben található több száz parányi ioncsatorna egyikének működését. Elmondása szerint az Orvosi Biokémiai Intézet Ioncsatorna Kutatócsoportjának célja két ioncsatorna megismerése. Eredményeiről beszámolva az oxidatív stressz-szenzitív TRPM2 kation csatorna molekuláris mechanizmusáról beszélt. Mint elhangzott, ez az ioncsatorna jelen van a fagocita és szívizomsejtekben, a hasnyálmirigy béta sejtjeiben, agyi neuronokban, de részt vesz az immunsejt aktivációban, az inzulin szekrécióban, illetve az iszkémiát követő, neurodegeneratív kórképekkel járó sejthalál kialakulásában is.

RS28059_KA-20150203-IMG_0814-kutatoi-szalon-scr

Dr. Rácz Károly a második előadóról kifejtette: dr. Patócs Attila 1998-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, emellett elvégezte a BME orvosbiológiai mérnök képzését is. Már hallgatóként elköteleződött az endokrinológia iránt, így csatlakozott a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin Kutatócsoportjához, később pedig itt védte meg PhD-értekezését. Ezt követően a Cleveland Clinic genomikai laboratóriumában végezte kutatásait, ottléte alatt egy első- és két társzerzőként írt cikke is megjelent nemzetközi folyóiratokban. Külföldi tapasztalataival Magyarországra visszatérve a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán folytatta munkáját. Két alkalommal vehette át a Semmelweis Egyetem Merit Díját, valamint 2013-ban Lendület program-nyertes volt. Kutatómunkája mellett letette a laboratóriumi diagnosztikai, illetve a molekuláris diagnosztikai szakvizsgát és több mint 1800 közleményt jegyez.

RS28061_KA-20150203-IMG_0812-kutatoi-szalon-scrMolekuláris mechanizmusok a hormonrendszer daganataiban című előadásában dr. Patócs Attila az Örökletes Endokrin Daganatok Kutatócsoport munkáját mutatta be. „Kutatásaimat mindig a betegek irányították, olyan kérdésekre próbálok ugyanis választ találni lassan húsz éve, melyeket a betegek tettek fel nekem” – indokolta választását az egyetemi docens. Egyúttal megosztotta: munkája során számos alkalommal ad genetikai tanácsadást, ám gyakori, hogy bizonyos kérdések megválaszolásához két évtizednyi kutatás szükséges. Munkacsoportjával a hormonrendszer örökletes és sporadikus daganatait vizsgálja. Mint arról beszámolt, örökletes tumor előfordulása esetén családszűrést kell végezniük a genetikailag érintett rokonok mielőbbi meghatározására, idővel ugyanis náluk is kialakulhat a betegség.

A februári Kutatói Szalon előadásai előtt az EIT Health konzorcium adta lehetőségekről tartott tájékoztatót dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes felkérésére Fürjes Balázs, a Semmelweis Egyetemet is képviselő InnoStars csoport elnöke. (A tájékoztatóról szóló beszámoló hamarosan olvasható lesz a honlapon.)

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.