Az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása a célja annak a Semmelweis Egyetem részvételével megalakult konzorciumnak, mely első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program ún. Teaming akciója keretében. A konzorcium további tagjai a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja, valamint egy, a kutatási teljesítményben élenjáró németországi intézet, az European Molecular Biology Laboratory (EMBL). A „Kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése” alprogram keretében elkészített, „A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozása” („Creating The Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine”, HU-MOLMEDEX) pályázatot a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásával nyújtotta be a konzorcium.

horizon2020Az első szakaszban nyertes konzorciumok egyenként 200-500 ezer euró közötti támogatást kaphatnak egy évre, hogy kidolgozzák a kiválósági központok felállítását előkészítő stratégiai tervet. A HU-MOLMEDEX projekt csaknem a maximálisan adható támogatási összeget nyerte el, összesen 496 860 eurót. Ebből a Semmelweis Egyetem, mint konzorciumi tag 69 000 euró támogatást kap, anélkül, hogy a költségvetéshez saját forrást kellene biztosítania.

A Teaming felhívás elsődleges célja olyan projektek támogatása, amelyek különböző kutatóhelyek összefogása, együttműködése révén hoznának létre kiválósági központokat, hogy erősítsék kutatási potenciáljukat. Az EMBL – a kutatásban kiemelkedő intézetként – egy teljesen új, molekuláris medicinával foglalkozó kiválósági központ kiépítésében segíti a magyar partnereket. A pályázattal olyan transzlációs projekt előkészítésére kaptak a résztvevők lehetőséget, amely nagyban elősegíti az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazását a molekuláris medicina területén. A cél új tudományos hálózatok kialakításán túl az esetleges piaci lehetőségek kiaknázása, intenzív technológiatranszfer, közös doktori képzések és klinikai kutatói tréningek.

A Horizont 2020 az alprogram legnagyobb presztízsű Teaming akciójának első felhívására összesen 169 pályázat érkezett be, köztük kilenc, magyar koordinátor által vezetett konzorcium projektjavaslata. A magyar intézmények közül három összesen több mint 1,3 millió eurós támogatást nyert el, így 33,3%-os sikerarányával Magyarország az egyik legeredményesebb szereplője a Teaming programnak – olvasható a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében. A Teaming akció második fázisában a már az elkészült részletes stratégiai terveket értékelik ki, és a legjobb pályázók további, 15-20 millió euró közötti támogatást nyerhetnek el terveik tényleges megvalósítására.

A Semmelweis Egyetem számára jelentős siker az első körös pályázati győzelem. A 169 benyújtott pályázat közül 31 projektjavaslatot választott ki az Európai Bizottság, és ezek közül csupán nyolc pályázat érinti az orvos- és élettudományi területet.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.