RS24878_KA-20141114-IMG_5683-FOK-nyilt-nap-scrTöbb mint kétszáz középiskolás diák vett részt a Fogorvostudományi Kar nyílt napján a FOK Oktatási Centrumában. Dr. Hermann Péter dékán köszöntőjében kiemelte a karon folyó intenzív gyakorlati oktatást, amelynek köszönhetően a diploma kézhezvételével valamennyi itt végzett hallgató önálló betegellátásra kap felhatalmazást. Elmondása szerint a nyílt napon számos szakmai információhoz juthatnak a leendő egyetemisták, akik egyúttal az oktatásba is betekinthetnek.

RS24880_KA-20141114-IMG_5689-FOK-nyilt-nap-scrTovábbtanuláskor a választást megszabja az egyéni érdeklődés és a tehetség, de mérlegelni kell azt is, mennyire lehet az adott szakmából megélni – javasolta előadásában a diákoknak dr. Tóth Zsuzsanna, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója. Mint mondta, olyan hivatást kell választani, amit szívesen csinálunk, kihívást és örömet jelent. Emellett azt is figyelembe kell venni, melyik területen lehetünk képesek folyamatos fejlődésre. Az igazgató beszélt arról is, hogy a fogorvosképzés első két évében általános orvosi tárgyakat is tanulnak a hallgatók, így diplomájuk értékesebb, mint számos más ország képzése. Dr. Tóth Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogorvostanhallgatók a Tudományos Diákkör (TDK) keretein belül a tudományos kutatásokba is bekapcsolódhatnak. A beteg gyógyulása, egészségének fenntartása érdekében a fogorvos munkáját szájhigiénikus, szakasszisztens és fogtechnikus segíti, akik szintén ebben az intézményben végezhetik tanulmányaikat – tájékoztatott. „Amikor én voltam hallgató, még nem volt ennyi lehetőség a gyógyításban, azóta azonban, a tudomány és az azt támogató ipar fejlődésének köszönhetően számos modern eljárást alkalmazhatunk” – fogalmazott.

RS24948_KA-20141114-DSCN0392-fok-nyilt-nap-scrDr. Kivovics Péter, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgatója azt tanácsolta a jelenlévő diákoknak, ne csupán továbbtanulási lehetőséget válasszanak, hanem azt döntsék el, mit szeretnének csinálni tíz, húsz év múlva, vagy egy életen át. A fogorvosi szakma változatos, a gyógyítás és az esztétikai fogászati kezelés mellett lehetőség van tudományos karrier kiépítésére is – mondta az igazgató. A gyakorlatias oktatásnak köszönhetően, aki itt végez, rögtön szék mellé állhat, a diplomát ráadásul külföldön is elfogadják – számolt be a lehetőségekről. Hozzátette: a hallgatók felkészítésében az is nagy segítség, hogy a kar osztálystruktúrája jól követte a szakmát érintő változásokat. Nagy döntés előtt állnak és sok szempontot szem előtt kell tartani, de mindenképp olyan hivatást válasszanak, ami érdekli önöket – hívta fel a diákok figyelmét.

RS24884_KA-20141114-IMG_5698-FOK-nyilt-nap-scr (1)

Dr. Linninger Mercedes, a Fogpótlástani Klinika tanársegédje az esztétikai fogászatról, fogfehérítésről szólt, illetve konkrét példákon keresztül bemutatta, mennyit számít a tökéletes fogsor. „Akkor jó az ember a szakmájában, ha kíváncsi” – vélekedett. Dr. Döbrentey Zsolt, a Konzerváló Fogászati Klinika kari  gyakornoka előadásában a direkt esztétikus restaurációt, az élethű fogak felépítésének technikáját részletezte. Somogyi Andrea, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke pedig betekintést nyújtott az egyetem hagyományos rendezvényeibe, így beszélt a gólyatáborról, a gólyabálról és a karneválról is.

Az előadásokat követően a HÖK képviselői körbevezették az Oktatási Centrum épületében a diákokat, akik egyebek mellett a propedeutikai tanlabort, illetve az oktató kezelőtermeket is megtekinthették.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Mozer Mária

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.