RS24675_KA-20141114-IMG_5944-szel-agaston-interju-scrAz intézményirányítás átalakul a kancellár hivatalba lépésével, azonban a Semmelweis Egyetem profilja, képzési portfóliója, kutatási irányvonala, betegellátási tevékenysége és társadalmi felelősségvállalása változatlan marad. Ezeken a területeken a szakmai döntéseket az egyetem vezetése hozza meg, míg a kancellár a működtetéshez nyújt professzionális segítséget – mondta dr. Szél Ágoston. A rektor hangsúlyozta: a felsőoktatási stratégia szerint az orvosképzés kiemelt terület lesz, így közös cél, hogy a Semmelweis Egyetem jövője még sikeresebb legyen, és világszerte mintaként szolgálhasson az oktatás, kutatás és gyógyítás hármas egységén alapuló intézményeknek.

Hiszünk abban, hogy a Semmelweis Egyetem november 15-ével hivatalba lépett kancellárja az elmúlt két és fél év változásait pozitívan értékeli, és a folytatásban, a költségvetési racionalizálási folyamatok stabilizálásában segítségünkre lesz – nyilatkozta honlapunknak dr. Szél Ágoston rektor. Mint kiemelte: dr. Szász Károly személyében jelentős tapasztalattal rendelkező, professzionális közgazdász került a Semmelweis Egyetem vezetésébe, ami garancia arra, hogy megtartva az eddigi profilt, képzéseket, kutatási irányvonalat, betegellátási tevékenységet még költséghatékonyabb módon tudjon működni az egyetem. A kancellár az elmúlt tíz napban már elkezdett ismerkedni az egyetemmel és a vezetőkkel, szinte minden vezetői testületi ülésén részt vett, konzultált a rektorhelyettesekkel, a dékánokkal és a főigazgatókkal is – számolt be a rektor.

RS24662_KA-20141114-IMG_6062-szel-agaston-interju

Dr. Szél Ágoston úgy véli, az egyetem felkészült egy kancellár típusú vezető jelenlétére, hiszen a vezetői szerkezet elmúlt időszakban megtörtént átalakításakor koncepcionális szinten már megjelent egy hasonló feladatkör. Az operatív főigazgatói munkakör 2013-as létrehozását éppen az a felismerés előzte meg, hogy szükség van egy szakemberre, aki a rektor és rektorhelyettesek által kidolgozott stratégia megvalósításához megteremti a hátteret, vagyis működteti az intézményt. A kancellár hatásköre a gazdasági és az operatív főigazgató poszt fölötti, sőt, még szélesebb ezeknél: az alapvető működtetésen túl számos, például jogi, szervezési, humánpolitikai területért kell felelnie – mutatott rá a rektor, hozzátéve, hogy közben a szakmai célok meghatározása, a stratégiaalkotás továbbra is a rektornál és a rektorhelyetteseknél marad.

Dr. Szél Ágoston kitért arra a közös célra is, amely szerint elengedhetetlen, hogy az egyetem szabályosan és törvényesen működjön. Mint arra a rektor rámutatott: az elmúlt két és fél évben a jelenlegi vezetés rendkívül sokat tett ezért, és biztos abban, hogy a kancellár ezen törekvések folytatásában tökéletes partner lesz. Remélhető, hogy az egyetemen nem lesz jelen olyan erő, amely ezt a folyamatot vissza akarja fordítani – tette hozzá. Ugyanakkor fontos látni, hogy vannak jogszabályok, melyek igen nehezen egyeztethetők össze a racionális működtetéssel és a kutatóegyetemi léttel. Éppen ezért a Semmelweis Egyetem, a Magyar Rektori Konferenciával együttműködve, az elmúlt hetekben több módosítási javaslatot is eljuttatott a szakállamtitkárságnak. Ezek egyebek mellett érvényesítenék azt a szempontot is, hogy a kutatómunka sokszor gyorsabb reakciót és nagyobb rugalmasságot igényel, mint amit a közbeszerzési szabályok megengednek. Dr. Szél Ágoston bízik benne, hogy a kancellár segítséget tud nyújtani akár abban is, hogy az államnak és a döntéshozóknak közvetítse az egyetemi szempontokat, igényeket.

RS24651_KA-20141114-IMG_6125-szel-agaston-interju-scrA jó együttműködés és az ésszerű feladatmegosztás záloga dr. Szél Ágoston szerint az, hogy a kancellár respektálja az intézmény múltját és hagyományait, az egyetem pedig ismerje el a kancellár szakmai tekintélyét, illetve ismerje fel a kancellár által nyújtott lehetőségek értékét. „Mindkét fél érdeke az, hogy a Semmelweis Egyetem jövője még sikeresebb legyen, ez a közös alap az együttműködéshez!” – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston.

Hozzátette: jövőképe, hogy a Semmelweis Egyetem világszerte mintaként szolgálhasson az oktatás, kutatás, gyógyítás hármas egységén alapuló intézményeknek és 10 éven belül Közép-Európa három legjobb biomedicinális egyeteme között legyen. Ebben az irányban számos lépést sikerült tenni az elmúlt időszakban, amit visszaigazol egyebek mellett a napokban megjelent hazai felsőoktatási rangsor is, amelyben első helyen szerepel a Semmelweis Egyetem. A nemzetközi QS rangsor tudományterületi listáján a hazai egyetemek közül szintén a legjobb a Semmelweis Egyetem. Az elért helyezésekben tükröződik az, hogy egyetemünkön objektíven és szigorúan mérjük a hallgatók teljesítményeit, és az oktatók kiválasztásában is hasonló kritériumok érvényesülnek – jelentette ki a rektor.

Ide senki se a könnyű diplomaszerzés reményében iratkozik be, a kemény munkáért cserébe ugyanakkor a 245 éves múltunk során felhalmozott tudást adjuk át, aminek köszönhetően a világon mindenhol elégedettek az itt végzettekkel. Idegen nyelvű képzésünk világhírű, ami bekapcsolja az egyetemet a világ vérkeringésébe. „Vannak gyökereink, amiből tudunk táplálkozni és olyan innovációs készségünk, amellyel képesek vagyunk válaszolni a jövő kihívásaira. E két dologra mindig tud támaszkodni a Semmelweis Egyetem, és ez ki is emeli a többi felsőoktatási intézmény közül” – fogalmazott dr. Szél Ágoston.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.